Szükség van az egységes kérelem beadási határidejének meghosszabbítására

2016. május 04. szerda - 08:09 / piacesprofit.hu
  •    

Szükség van az uniós agrártámogatási egységes kérelem beadási határidejének meghosszabbítására, mert a múlt évi 132 ezerhez képest az idén május 17-ig - a beadási határidő lejártáig - csak mintegy 120 ezer kérelmet lehetne beadni - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke Budapesten sajtótájékoztatón.

Győrffy Balázs hozzátette: a határidő meghosszabbítását indokolja például, hogy a tavalyi beadási határidő öt nappal korábban kezdődött az ideinél, emellett az állattartók április 21-ig nem tudták kérelmeiket beadni. Ezért a NAK üdvözli, hogy az egységes támogatási kérelem szankciómentes beadási határidejét egy héttel, május 23-ig meg kívánják hosszabbítani.

mezőgazdaság grafika

KéP: Fotolia

Emlékeztetett: május 1. éjfélig mintegy 62 ezer egységes kérelmet adtak be a gazdálkodók; ez 750 ezer hektár területet jelent. A kérelmekből a falugazdászok 52 ezret nyújtottak be, ami azt jelenti, hogy a gazdák mintegy 80 százaléka a falugazdászok segítségét kéri a kérelem beadásához, mint az elmúlt években.

Győrffy Balázs beszélt arról is, hogy országszerte komoly károkat okozott a fagy április 2-án, 21-én és 25-én. A fagy főként a zöldség-gyümölcs termelőket sújtotta, de jelentősek voltak a károk a szőlőültetvényekben és helyenként a frissen kikelt kukoricában is. A kárenyhítési mechanizmus jól működik, a kárenyhítési alapban pedig van elegendő forrás, 24 milliárd forint, mondta az elnök.

A NAK egyetért azzal a tervezett változtatással, hogy a kárigény bejelentésére az egységes kérelem benyújtási határidejének lejárta után öt napig legyen lehetőség – fűzte hozzá.

A sertés- és a tejágazatot sújtó piaci problémákra is kitért a NAK elnöke. Elmondta: a kialakult helyzet főként az orosz embargó hatásának tudható be. Úgy fogalmazott: “ezzel lábon lőttük magunkat”. Nagyon sok mezőgazdasági és élelmiszeripari termék ragad az unió országaiban, ami korábban az orosz piacon talált gazdára. (Az oroszországi embargó mintegy 4,5 milliárd dollár (1300 milliárd forint) kárt okozott a magyar gazdaságnak, ennyire becsülhető a kieső export értéke – a Külgazdasági és Külügyminisztérium adatai szerint.) Így ez a termékmennyiség dömpingáron keres vevőt az unióban. Így a sertés felvásárlási ára 260-310 forint között mozognak, míg a tej felvásárlási ára literenként 70 forint alá esett, de volt már, amikor egy liter tejért alig 50 forintot kínáltak.  A MAGOSZ elnöke szerint a következő csapás a TTIP lesz az ágazatnak.