Szövetkezetből exportvállalattá – ilyen egy igazi sikersztori

2016. április 25. hétfő - 18:30 / kfarkas
  •    

Még szövetkezetként indult a negyvenes években az UNIFERRO Kft., mára viszont már exportra is termelő vállalattá nőtte ki magát, amely a folyamatos innovációnak és etikus működésének köszönhetően hamarosan egész Európába szállít.

Pődör Csaba Kép:Uniferro

Pődör Csaba
Kép:Uniferro

Az UNIFERRO jogelődje 1947-ben szövetkezetként indult azzal a céllal, hogy a Zalaszentgróton és környékén élő embereknek szolgáltassanak. Mára pedig a cég saját tervezésű és gyártású kazánjaival Európa több országában is kiépítette pozícióit.

– Szlovákia után már Németországban is van értékesítő partnerünk. Így hamarosan egész Európában közvetlenül is ott leszünk a potenciális partnereinknél, hogy ne csak hatékony hőforrásokkal, hanem szakmai tanácsokkal, illetve szervizszolgáltatásokkal is elláthassuk őket – meséli Pődör Csaba ügyvezető igazgató.

Innováció nélkül nincs siker

A sikereiket elsősorban a folyamatos fejlesztésnek és etikus működésüknek köszönhetik. Az innovációikkal a nagyobb gyártókkal is fel tudják venni a versenyt, sőt bizonyos területeken előnybe is tudtak kerülni.

– Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy részt vettünk a BioDryer kifejlesztésében. A gáz és forró vizes hőcserélő hibrid hőszolgáltató egységgel ellátott, gáz- és a biomassza-tüzeléssel működtetett, terményszárító technológián alapuló berendezés több díjat is nyert különböző mezőgazdasági vásárokon és kiállításokon – mondja a legutóbbi fejlesztésükről az ügyvezető.

Jelenleg azonban egy teljesen más technológia kifejlesztésébe vágták a fejszéjüket. Olyan, különböző biomasszafajtákkal működő kazánt terveznek, amely a hőtermeléssel párhuzamosan villamos energiát is elő tud állítani. Ezzel pedig mind a saját, mind a környezetében üzemelő berendezések elektromosáram-igényét képes lesz ellátni. Az új fejlesztésű energiatermelő berendezés elkészülte után – várhatóan még az idén – elindítják a sorozatgyártást is, hogy a világ minden olyan pontjára el tudjon jutni a termék, ahol a megújuló energiaforrásból előállított hőre és villamos áramra egyaránt szükség van.

Az ügyvezető szerint azonban a folyamatos innováció mellett a cég etikus működése is nagyon fontos sikertényező.

Az etika mint kockázatcsökkentő tényező

A hazai cégek is kezdenek rádöbbenni arra, hogy csak kiszámítható és fenntartható partnerrel lehetnek sikeresek. Ezt igazolja a contact center szolgáltatásokat – ügyfélszolgálat, értékesítés támogatás, marketingtámogatás – nyújtó Comforce fejlődése. A cég sztorijáról itt olvashat.

– Olyan vállalkozást, illetve környezetet építünk magunk köré, ahol a dolgozóink és a partnereink is számíthatnak egymásra. A városban és a régióban működő vállalkozásokkal, akár partnereink, akár nem, nagyon jó a kapcsolatunk. Ha lehet, a beszerzéseinket és a szolgáltatásainkat mindig helyi vállalkozóval oldjuk meg – emeli ki a cégvezető, és hozzáteszi: – A kezdeményezés üzletileg sem rossz döntés, hiszen van olyan partnerük, akinek az energiaracionalizálását cserébe az UNIFERRO szakemberei oldották meg.

Mint minden magyarországi vállalkozás, ők is megérzik a szakemberhiányt. Viszont nemcsak várják, elvárják, hogy a helyzet megoldódjon, hanem tesznek is az utánpótlásért. (Fontos, hogy ha már megtaláltuk a jó utánpótlást, akkor fejlesszük, hogy megállja a helyét a változó viszonyok között is.)

beépített gőzkazán-

Kép:Uniferro

– Jelenleg nagyon jó és lelkes szakembergárdával rendelkezünk, de a fejlesztésekhez szükségünk lesz újabb szakmunkásokra és további magasabban képzett mérnökökre. Ezért a zalaszentgróti iskolával közösen újra elindítjuk a lakatos és hegesztő szakképzést a településen, illetve a Budapesti Műszaki Egyetemmel is jó kapcsolatot ápolunk. A hallgatók, oktatók és szakemberek már voltak nálunk üzemlátogatáson.

A jövő: a milliárdos álom

Az idei évre rengeteg munkája van a vállalkozásnak. A teljesítésükhöz több gyártóberendezéssel is bővítik a termelési kapacitásukat, illetve a műszaki és tervezési csoportjaikba is szükség van újabb mérnökökre, hogy az újabb fejlesztések is mielőbb gyártásba tudjanak kerülni. Ennek megfelelően a 2016-os árbevétel-elvárásuk is magasabb minden korábbinál: idén az egymilliárd forintos álomhatárt szeretnék átlépni.