Szőlőt is alig látott a bor – Lecsaptak a hamisító borászatra

2012. december 03. hétfő - 19:48 / piacesprofit.hu
  •    

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság borászati felügyelői több mint 7800 liter, 80 százalékban nem szőlő eredetű, forgalomba nem hozható termékeket találtak egy jánoshalmai vállalkozásnál.

Az eljárás elindítását egy kereskedelmi ellenőrzés során vett minta vizsgálati eredményei indokolták. Ezt követően a hamisított borászati tételeket az előállító jánoshalmai telephelyén tartott vizsgálatkor mintázták az ellenőrök. A mintákat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Borászati Igazgatóság laboratóriumában vizsgálták. Az eredmények több tételnél is azt bizonyították, hogy azok tényleges alkoholtartalmának 80%-a nem szőlő eredetű. Több megmintázott termék hibás íze és illata miatt nem felelt meg a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendeletben előírtaknak.

A vállalkozást először 30 napos ideiglenes bezárással szankcionálták, majd – mivel a tiltott cselekményt két éven belül ismételten elkövette – működési engedélyét is visszavonták.

A hatóság szigorú döntésében az is szerepet játszott, hogy a vállalkozás nem tartotta be a nyilvántartási, bizonylatolási és jelölési kötelezettségeket és pincekönyvet sem vezetett. A borászati tételeket tartalmazó tartályokon a jelölés hiányos volt, a termékek pincekönyv szerinti megnevezése és mennyisége nem szerepelt. Emellett a borászati üzem telephelyén 2012. augusztus előtt végrehajtott borászati műveleteket, készletmozgást nem vezették be a pincekönyvbe.

A működési engedély visszavonásán felül a vállalkozó milliós bírságra számíthat, a hamisított borászati termékek ügyében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal területileg illetékes Vám-és Pénzügyőri Igazgatósága jár el. A bírság pontos összegét az eljárás későbbi szakaszában határozzák majd meg.

Lecsaptak a hamisítványt kínáló weboldalakra

Amerikai és európai együttműködéssel összesen 132 hamis termékeket kínáló weboldalt zároltak a hatóságok a Cyber Monday vásárlási napra időzített akció során. Az Egyesült Államok Bevándorlási és Vámhivatalának (ICE) Belbiztonsági Nyomozóirodája (HSI), az Europol, valamint belga, dán, francia, román és brit hatóságok vettek részt abban a közös akcióban, amelynek során a 132 illegális e-kereskedelmi oldal domain nevét zárolták. Az akciót, amely „Project Cyber Monday 3” és „Project Transatlantic” néven futott a marketinges kifejezéssel Cyber Monday-nek nevezett napra (november 26-ára) időzítették. Ez az a nap, amikor az amerikai hálaadás ünnepét követően az internetes kereskedők jelentős kedvezménnyel megnyitják az ünnepi vásárlási szezont.