Szolidan optimisták a cégek

2014. április 10. csütörtök - 12:07 / piacesprofit.hu
  •    

Idén egyelőre alig változtak a vállalkozások várakozásai, a választások előtt a cégek a közterhek csökkenését várták. A kkv-k többsége azonban sötétebben látja a jövőt az uniós forrásokkal és a vállalati hitelkamatokkal kapcsolatban.

Az év első negyedévében alig változtak a kkv-k egy évre előremutató várakozásai, a K&H kkv bizalmi index jelenleg –11 ponton áll. Ez csupán 2 pontos növekedés az előző negyedévhez képest, ugyanakkor hatalmas ugrás az egy évvel korábbi eredményekhez viszonyítva, és csak közel 4 éve sikerült ennél jobb eredményt elérni – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból. (A konjunktúraindexek Európában és Magyarországon is kedvezőek.)

„A minimális javulás ugyan nem nagy előrelépés az előző negyedévhez viszonyítva, de az egy évvel korábbi eredményekhez (–26 pont) képest hatalmas ugrás, és ennél jobb eredményt közel 4 éve sikerült csupán elérni. A március közepén készült felmérés jól mutatja, hogy a cégeket a választásokat megelőzően általában optimistább hangulat jellemzi, ami most leginkább annak köszönhető, hogy a közterhekkel és a vállalat pénzügyeivel kapcsolatos várakozások jelentősen javulni tudtak. Eközben egyedül az uniós pályázati lehetőségek megítélésében figyelhető meg nagyobb mértékű, míg a vállalati hitelkamatok várt változása esetében kisebb mértékű romlás” –  tájékoztatott az eredményekről Németh László, a K&H kkv marketing-főosztályának a vezetője.

Forrás: K&H kkv bizalmi index

A közterhek változására vonatkozó várakozások nagymértékű, 11 pontos javulása egyértelműen a választásokat megelőző optimizmusnak tulajdonítható. Jelenleg a cégek által fizetendő közterhek növekedésére a megkérdezett vállalkozások valamivel több mint harmada számít. A kkv-k árbevételüket és profitjukat tekintve az elmúlt 3 évet tekintve kifejezetten optimisták, hiszen az előbbi esetében 6,8, míg az utóbbi esetében 4,1 százalékos növekedést prognosztizálnak. Ez pedig 2010 óta a legjobb eredmény, ami már megközelíti a válság előtti bevétel és eredményvárakozásokat.

A kkv-k gazdasági helyzetét meghatározó 10 legfontosabb tényezőre vonatkozóan az uniós pályázatoknál figyelhető meg komolyabb visszaesés. (Pedig már most érdemes készülni a pályázatokra.) Az eredmény azonban nem meglepő, hiszen az idén kezdődő hétéves uniós költségvetési ciklus pályázatai várhatóan csak ősztől lesznek elérhetőek. Itt olvashat részletesen az idén nyíló Operatív Programokról.

Emellett a vállalati hitelkamatok alakulásával kapcsolatban is némiképp pesszimistábbak lettek a cégek, ami azért érdekes, mert a jelenlegi csökkenő kamatkörnyezetben is a vállalati hitelkamatok növekedését feltételezik. (A jegybank módosít a Növekedési Hitelprogram feltételein, így még több cég kaphat olcsó hitelt.)

Az egyes szektorokat tekintve az első negyedévben a kereskedelmi szektor bizalma fordult leginkább pozitív irányba, míg jelenleg az ipari cégek látják legoptimistábban az előttük álló egy évet. (Az ipari termelés nagyot ugrott az év elején.) A mezőgazdasági cégek várakozásai – leginkább az uniós támogatások elérhetőségének szűkülése miatt – eközben negatív irányba mozdultak, míg a szolgáltató cégek várakozásait illetően nem tapasztalható számottevő változás.

Minden pénzt kiszedtünk Brüsszelből
Az előző uniós költségvetési ciklusban az összes Magyarország rendelkezésére álló forrást sikerült lekötni. Összesen mintegy 10 ezer milliárd forint áramlott a magyar gazdaságba. Bár a cégek számára elérhető forrásokat már mind lekötötték, előfordulhat, hogy az elállásokból, illetve a meg nem valósult pályázatokból visszacsorgó forrásokból új kiírások jelennek meg – közölte a Miniszterelnökség. Ugyanakkor ennek esélyét csökkenti, hogy a túlvállalások és a tartaléklisták miatt minden esetlegesen felszabaduló forrás gyors felhasználása már így biztosítva van – akár újabb kiírások hiányában is.