Szintet léphetnek az innovátor kkv-k

2017. november 24. péntek - 13:01 / piacesprofit.hu
  •    

A Bay Zoltán Kutatóközpont és közép-európai partnerei elérhetővé teszik kutatói infrastruktúrájukat, innovációs szolgáltatásaikat a hazai kis- és középvállalkozások számára a KETGATE projekt keretében.

A KETGATE forrásainak hatékony felhasználásával így szintet léphetnek az innovátor KKV-k termékfejlesztései. A kutatóintézetek idén indult nemzetközi hálózata jól példázza, hogy elsődleges céllá vált az Európai Kutatási Térségben a már meglévő kutatás-fejlesztési infrastruktúrák kihasználtságának fokozása, a fejlesztések piaci célokhoz való rendelése. E tekintetben a Bay Zoltán Kutatóközpont élen jár, hiszen folyamatosan teljesít hazai és nemzetközi piaci megrendeléseket, és törekszik a szolgáltatás-exportjának bővítésére. Ebből a célból csatlakozott a KETGATE konzorciumhoz is, amelynek keretében a Central Europe program támogatásával, három éven át nemzetközi KFI szolgáltatási portfólió kidolgozására fókuszál, egy magyar, egy osztrák és egy szlovén kutatóintézettel együttműködve.

Kép: fotolia

Kép: fotolia

A Bay Zoltán Kutatóközpont (BZN) tudatosan alakítja úgy innovációs szolgáltatásait, hogy azok megfeleljenek a hazai kis- és középvállalkozók igényeinek. Annak érdekében, hogy minél több kkv fogjon bele innovációs tevékenységbe, illetve kezdjen együttműködést kutatóintézetekkel, számos egyéb platformot is biztosít a vállalkozásoknak  a kutatókkal való személyes találkozásokra, a felmerülő innovációs szolgáltatási igények áttekintésére. A KETGATE projektnek köszönhetően a Bay Zoltán Kutatóközpont eszközparkja elérhetővé válik az új termékeket fejlesztő kkv-k számára, így szintet léphetnek a termékfejlesztések.

„Fontos előrelépés, hogy a kis- és középvállalkozások alkalmat kapnak nálunk vagy más közép-európai kutatóközpontoknál arra, hogy felhasználják a csúcstechnológiát képviselő kutatói infrastruktúrákat. Ez jelentősen bővíti mozgásterüket, és megkönnyíti a termékfejlesztést. A jelenlegi és jövőbeni partnereink számára is hozzáférhetővé tesszük a kulcsfontosságú alaptechnológiák körébe tartozó teljes kutatói infrastruktúránkat, a KETGATE keretében” – hangsúlyozta Dr. Grasselli Norbert, a Bay Zoltán kutatóközpont ügyvezetője.

Pocsék a hazai kkv-szektor innovációs teljesítménye
Bár hazánk 2008 óta GDP-je egyre nagyobb hányadát fordítja K+F tevékenységre, európai összehasonlításban még mindig a lista végén állunk. A legtöbb cég azt sem tudja, mi az a K+F audit, mi az út a minősítésig, és mit lehet nyerni vele.

A kkv-k számára igénybe vehető intelligens megoldások új technológiai szintre emelhetik termékeiket, így azok magasabb hozzáadott értéket képviselve piacképesebbé válnak. Példaként említhető a mikro-nanoelektronika, a lézertechnológia vagy épp az optikai technológiai vegyületek, és a fejlett anyagok alkalmazásai.

A BZN évek óta rendszeresen együttműködik a ZF Hungária Kft-vel: egy lézeres hegesztő berendezés összeállítása, az ehhez kapcsolódó technológia-fejlesztési projekt eredményei alapján a Bay Zoltán Kutatóközpont ma már folyamatosan gyárt a cég megrendelésére lézerhegesztett alkatrészeket. A gyártási volumen jelenleg évi 80-100 ezer darab. A Mérnöki Divízió együttműködik több járműipari gyártó céggel, pl. a Bíró Kft-nek autóipari sebességváltó alkatrészek lézeres hegesztését végzi jelenleg évente 15 ezer darabos nagyságrendben, illetve elvégezte az ehhez szükséges technológiafejlesztést és készüléktervezést. A BZN Mechanikai Anyagvizsgáló Laboratóriuma többek között hazai implantátumgyártóknak végzi protézisek (pl. csípőprotézis, fog-, gerinc-, térd-implantátumok) speciális biomechanikai (statikus és élettartam) vizsgálatait. Az implantátumok kötelező minősítéséhez szabványos vizsgálatokra van szükség.

A KETGATE egyik tervezett eredménye, hogy nyolc közép-európai országban lesz „hozzáférési pont”; ezeken keresztül a határon túli vagy bármely közép-európai országban működő vállalkozók igénybe vehetik a kutatóintézetek szolgáltatásait. A projekt hozzáférési és szolgáltatási hálózat létrehozását is támogatja, így a kkv-k gyorsan eljuttathatják okosmegoldásaikat az európai, sőt, a globális piacokra.

Mindennapi innováció
Újat kitalálni, fejlődni és fejleszteni jó dolog és cégmérettől, szektortól függetlenül mindenkinek szüksége lehet arra, hogy valami új dolgot vigyen bele a megszokott (és többnyire bevált) ügymenetbe. Mit jelent a mikro- és kisvállaltoknál a mindennapi innováció?

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor