Szinte mindenkinek nőtt a fizetése

2018. április 04. szerda - 15:05 / piacesprofit.hu
  •    

2017-ben a dolgozók 79 százaléknak növekedett a kereslete, ami a legtöbb esetben egy új állás egy új vállalatnál vagy egy általános éves béremelés eredménye. Átlagosan 9 százalékkal nőttek a bérek a versenyszférában tavaly óta, ami főként a kezdő pozícióknál volt megfigyelhető. A munkavállalók több mint fele lojális munkáltatójához, és akár 3-5 évet is eltölt egy pozícióban.

„Az évente megjelenő bérfelmérésünk saját tapasztalataink és szakértőink piaci elemzései alapján készül el. A bérfelmérésről szóló kiadványunk átfogó képet ad a magyar munkaerőpiaci helyzetről” – nyilatkozta Tammy Nagy-Stellini, a Hays Hungary ügyvezető igazgatója, a Hays most megjelent bérfelmérésével kapcsolatban. A mutatásból kiderült, hogy tavaly jelentősen nőttek a keresetek, szinte minden ágazatban, a dolgozók 79 százaléka vihetett haza többet, mint egy évvel korábban.

Pénzesőnek örül az üzletember

Kép: Pixabay

Húzóágazatok: Life Sciences

Magyarország továbbra is egy vonzó célpont a klinikai kutatások számára, ami kedvezően hat a CRO és gyógyszeripari vállalatok hazai bővülésére. A gyógyszeripari gyártás meghatározó eseménye a 2017 első negyedévében bejelentett, multinacionális gyógyszeripari vállalat leépítése volt, ahol pár hónap alatt több száz alkalmazott veszítette el munkahelyét. Ezzel szemben, a jelöltekkel szembeni követelmények egyre szigorúbbak, hiszen az angol nyelvtudás mellett, már egy második nyelv legalább középszintű ismerete is elengedhetetlen.

Kilátásban a háromszázezres fizetések a kiskeresekedelemben
Jókora, százezres nagyságrendű bérkülönbségek is vannak a boltok eladóinak fizetései között. A legnagyobb iparcikk áruházak többet is fizetnek, mint az élelmiszeresek: már kilátásban annak a háromszázezres fizetések a kiskereskedelemben.

Húzóágazatok: IT

A technológiai dinamikus fejlődésnek köszönhetően, a meglévő területek mellett folyamatosan új területek jelennek meg, ezáltal pedig új munkakörök jelennek meg az IT munkaerőpiacon, ahol még magasabb fizetések várhatóak. A legkeresettebb területeken (Java, C#, JavaScript és az automatizált tesztelés) továbbra is növekvő tendenciát mutatnak a fizetések, de az eddig megszokott ugrásszerű növekedés csökkeni látszik. Továbbá, sokkal nagyobb igény mutatkozik a több iparági ismerettel rendelkező fejlesztőkre, mint egy olyan szeniorra, aki ugyanazon a projekten dolgozik több éve. Az IT terület iránti érdeklődés továbbra is növekszik, és többen választják ezt a pályát a diákok körében is, viszont a mély szakértelemmel rendelkezők megtalálása egyre nagyobb kihívást jelent a cégek számára.

Húzóágazatok: Mérnöki és gyártási területek

2017-ben a gyártási és mérnökségi területeken a legnagyobb létszámnövekedés autóipari és elektronikai területeken volt tapasztalható. Az elmúlt évekhez hasonlóan, növekvő tendencia mutatkozott a mérnöki bérek tekintetében, amely a szakterületeken belül ugyanúgy jellemző mind a vezetői, mind a beosztott pozíciókra. Az elmúlt öt év alatt mérnöki területen a nem vezetői/beosztott pozíciók esetében 19%-os, a vezetői fizetések esetében 3%-os béremelkedés tapasztalható.

Robot, vagy ember lesz a jövő munkaereje?
Az elmúlt hetekben meglepően sok cikk jelent meg a robotizáció témájával kapcsolatban. Többnyire azzal a kérdéssel foglalkoztak, hogy mikorra és hány százalékban válthatja ki a gépi munkaerő az emberit. Ezeknek az írásoknak egyrészt azok a mostanában napvilágot látott kimutatások szolgálnak alapjául, amelyek az ipari alkalmazású robotok térnyerésének tendenciájáról közölnek adatokat, másrészt azok a jövendölések, amelyek emberi munkahelyek százmilliót látják veszélyben évtizedes időtávlatban a gépesítés felgyorsulása miatt.

Húzóágazatok: Építőipar és ingatlanpiac

Az iparágra általánosan jellemző a munkaerőhiány. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy az építész- és építőmérnök képzéseken kívül, nincs ingatlanpiaci képzés a felsőoktatásban. Másrészt, egyre több külföldi cég jelenik meg a versenyszférában, ezzel tovább csökkentve az elérhető hazai munkaerői. Mindez azt eredményezte, hogy a piacon elérhető bérek növekedő tendenciát mutattak az elmúlt 12 hónapban. Az év legmeghatározóbb területe egyértelműen a lakáspiac volt, hiszen tíz éve nem adtak el annyi lakást, mint 2017-ben.

Húzóágazatok: Pénzügy és számvitel

Az előző évekhez képest, 2018-ban is tovább folytatódik az a trend, mely szerint a vállalatok központosítják pénzügyi folyamataikat, emiatt a teljes körű könyvelői és kontrolling pozíciók száma érezhetően csökkent az utóbbi három évben. A pénzügy és számvitel területe jelentősen eltér a többi szakterülettől, hiszen sokkal több az elérhető szakember, mint a betöltetlen pozíciók száma, aminek köszönhetően, egyre erősebb a verseny a jelöltek között. Ahhoz, hogy valaki kitűnjön az álláskeresők tömegéből, rendelkeznie kell a diplomán kívül valamilyen további pénzügyi képesítéssel vagy technikai ismerettel.

Húzóágazatok: Bank és biztosítás szektor

Általánosságban elmondható, hogy a bank és biztosítás szektor erős évet zárt 2017-ben, és az idei évre is jó kilátásokkal bír. Kihívást jelenthet azonban az új jogi követelményeknek való megfelelés és a munkaerőpiacra belépő Y generációs jelöltek megnyerése. További kihívás lehet a tapasztalt szakemberek megtalálása, és a frissdiplomás jelöltek megszólítása, hiszen ez a terület egyre inkább népszerűségét veszti.

Bod Péter Ákos: kockázattá nőtt a munkaerő kérdése
Általános kép, hogy a magyar gazdaság növekedési szakaszban van, rég volt ilyen kedvező a foglalkoztatottság, nőnek a bérek, emelkedik a fogyasztás. Az uniós források hozzáférésének várható szűkülése, a munkaerőhiány és az olyan húzóágazatokban, mint az autóipar, végbemenő forradalmi technológiai változások azonban komoly kihívásokat jelentenek a jövőre nézve.

Húzóágazatok: Értékesítés

Az utóbbi évben a műszaki és informatikai értékesítés volt az egyik leggyorsabban fejlődő terület, a gyártás, mérnöki és informatikai iparágak mellett. Annak ellenére, hogy a bérek növekedésének lassulása figyelhető meg, még mindig ezen a két területen a legversenyképesebbek a kompenzációs csomagok. Az iparág technikai jellemzői és a szakképzett munkaerőhiány miatt, igazi kihívás megfelelő embereket találni ezekre a pozíciókra. A Hays munkatársai szerint, az informatika és telekommunikáció területén az értékesítői támogató funkciók jelentősen megnövekedtek, és ezeken a területeken további növekedésre számítunk az elkövetkezendő években.

Húzóágazatok: Marketing

Egyre nagyobb a kereslet azokra a marketing szakemberekre, akiknek kiépített kapcsolatrendszerük van a viszonteladókkal, és munkájuknak közvetlen hatása van a nyílt piaci versengésre. Tovább, az olyan szakemberek is egyre népszerűbbek, akik adatbázis kezelésben jártasak, vagy technikai és kereskedelmi vénával rendelkeznek. Az e-kereskedelem állandó növekedése folyamatos online jelenlétre készteti a vállalatokat, viszont a digitális marketingben otthonosan mozgó szakemberekből országos szintű hiány van. Ennek legfőbb oka, hogy a ezt a tudást nem biztosítják kellőképpen a felsőoktatási intézmények.

Húzóágazatok: Kereskedelem

A kiskereskedelmi forgalomban az előző évekhez hasonlóan, idén is növekedés várható, ami leginkább a jelenlévő cégek további növekedésének köszönhető. Mindez a bérekre is hatással van, de a növekedés mértéke szektoronként és márkákként eltérő tud lenni. Ezt leginkább a belépő szintű pozícióknál lehet tapasztalni, míg vezetői szinteken minimális a bérnövekedés. Az online vásárlás töretlen népszerűsége miatt, a legtöbb vállalat nagy hangsúlyt fektet arra, hogy üzletük ezen részét fejlesszék. Ebből fakadóan, az e-kereskedelemben és a digitális médiában jártas szakemberek iránt várhatóan nagy lesz a kereslet.

Diploma nélkül is lehet sokat keresni
Amit a HR-esek, a cégvezetők és az informatikai szakterület dolgozói napi szinten érzékelnek, azt immár kutatások is bizonyítják: diploma helyett a népszerű és keresett programozói tanulmányok elégségesek ahhoz, hogy ragyogó kilátásokkal induljon az ember az életnek.

Húzóágazatok: HR

A külföldre vándorlás komoly hatással volt a hazai munkaerőpiacra. Az itthon maradt szakemberek kevésbé tartják kockázatos lépésnek a munkahely váltást, így a legnagyobb problémát nem a jelentkezők hiánya, hanem a tapasztalt munkavállalók megtalálása jelenti. Emellett, sokkal fontosabbak lettek az olyan nem anyagi tényezők, amelyek az adott vállalathoz csábítják a munkavállalókat. Ilyen például az otthonról való dolgozás lehetősége vagy akár a már itthon is fellelhető 4 napos munkahét. Az employer branding egyre inkább fókuszba kerül a jövőben, és minden cég számára kulcsfontosságú lehet a jelöltek megtartása érdekében.

Húzóágazatok: Üzleti kiszolgáló központok

Az üzleti kiszolgáló központok (SSC) szektor továbbra is dinamikus fejlődést mutat, amely tovább erősítette a jelöltekért folyó versenyt, és egyes területeken a bérek nagymértékű növekedését eredményezte. Magyarország iránt továbbra is nagy az érdeklődés a külföldi befektetők körében, becslések szerint a tavalyi évben mintegy 50 ezer főt foglalkoztatott ezen iparág. A dinamikus fejlődés mellett, a szektor számos kihívással néz szembe. A betöltetlen pozíciók száma évek óta folyamatosan növekszik, amely egyre nagyobb arányban meghaladja a potenciális álláskeresők számát, és továbbra is nagy az igény az idegen nyelveket beszélők iránt.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek