Szilícium-völgy épül Berlinben

2018. november 06. kedd - 20:04 / piacesprofit.hu
  •    

Alapítása után 171 évvel berlini „Szilícium-völgyet” épít a Siemens – lehetőleg a mintakép hibái nélkül.

Történetének legnagyobb beruházását adta hírül a Siemens-konszern: 600 millió euróból új városrészt építenek ki Berlinben a kutatás, a fejlesztés és a oktatás céljaira – és hozzá még szociális lakásokat is.

de.wikipedia.org

de.wikipedia.org

Joe Kaeser, aki a „Siemens-város 2.0” projektet bejelentette, hangsúlyozta: el akarják kerülni azt, ami Amerikában a Szilícium-völgyben és társainál bekövetkezett, hogy a felkapott helyekre beáramlók felhajtják az ingatlan- és a bérleti árakat és kiszorítják az ott lakókat. A cél az, hogy egy körzetben lehessen dolgozni és lakni, ezért mintegy 60.000 m2-en építenek szociális lakásokat.

Az új Siemens-város a német főváros egyik nyugati kerületében, Spandauban, mintegy 70 hektáros területen épül fel, 2030-ig.

Versenyezhetünk-e a Szilícium-völggyel?
Jó ötletek vannak, de a tőkehiány és a túlzott óvatosság miatt nem lesz új Tesla, Apple vagy Google az európai startupokból. Az EU-s kockázati befektetőknek most azt kell kitalálniuk, mi lesz a technológiai fejlődés következő nagy hulláma.

Helyet kapnak kutatóintézetek, kísérleti műhelyek, tudományos és oktatási, szakképzési intézmények, valamint startupok is. A tervet támogatja a főváros és a kerület – az utóbbi valószínűleg az első lesz, amely a Siemens révén a legkorszerűbb, széles sávú internetszolgáltatáshoz jut.

Kaeser, a Siemens főnöke tavalyig az amerikai Cisco elektronikai konszern élén állt. Hosszan tanulmányozták, hol létesítsék a Siemens új kutatási, fejlesztési bázisát és Ázsia helyett végül Berlin mellett döntöttek, ahonnan a világcég 171 évvel ezelőtt, egy garázsból lndult. (Forrás: Die Welt)