Szigorúan ellenőrzött nyulak

2016. március 24. csütörtök - 14:22 / PP/MTI
  •    

A húsvéti termékekre koncentráló élelmiszerbiztonsági ellenőrzés zajlik az ország teljes területén hetek óta, az ellenőrök járják a boltokat, piacokat, előállító helyeket, és vizsgálják az állatszállító járműveket is.

ellenőrzik az állatszállítmányokat is

Kép: SXC

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerint a hatóság emberei elsősorban az ünnepekhez kötődő termékeket vizsgálják, például a sonkát, a tojást, az édességeket, de nem maradnak ki a vizsgált áruk köréből a szezonális zöldségek és az alkoholos italok sem. Az ellenőrzés első, március 1-je és 17-e között tartó időszakában 2600 ellenőrzést végeztek a szakemberek. Ezek több mint 50 százalékára a hiper- és szupermarketekben, szaküzletekben, vásárokon, piacokon, logisztikai központokban, kisebb részben az élelmiszer-előállítóknál került sor.

A feltárt szabálytalanságok miatt 68 alkalommal figyelmeztettek, 91 esetben pedig bírságoltak, így több mint 37 millió forint összegű bírságot szabtak ki az ellenőrök. Tizenhárom élelmiszer-vállalkozás tevékenységét korlátozni kellett. Tavalyhoz képest emelkedett a higiéniai hiányosságok és a termékek nyomon követhetősége miatti figyelmeztetés és bírság, viszont az eddigi tapasztalatok alapján javult a vizsgált termékek minősége.

A szakemberek eddig több mint 12 000 hazai és külföldi tételt ellenőriztek, amelynek 2,7 százalékát –182,5 tonnányi és 15 millió forint értékű élelmiszert – kellett kivonni a forgalomból. Leginkább a fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idő lejárta miatt vontak ki termékeket. A hatósági állatorvosok 315 állatszállítmányt, több mint 120 000 állat szállításának körülményeit vizsgálták meg: két alkalommal a gépjármű engedélyével, míg 3 esetben a szállító képesítési bizonyítványával volt gond – tartalmazza a tájékoztatás.

Több megy el sonkára, akár drágábban is megvesszük
Tavaly többet költöttünk mind a szezonális édességekre, mind pedig a húsvéti sonkára, igaz, ebben közrejátszott mindkét termékcsoportban az átlagár emelkedése is. A beszerzés fő helyszínét a hipermarketek jelentik nem csupán széles árukínálatuk, de az ünnepek előtt vásárlásra fordítható idő szűkössége okán is.