Szigorodik az elhatárolt veszteség felhasználása jövőre

2014. november 21. péntek - 07:30 / piacesprofit.hu
  •    

A héten elfogadott 2015-ös adótörvények számos ponton jelentős változásokat hoznak a vállalkozások számára. Az adócsomag értelmében a veszteségelhatárolás szabályai több ponton is szigorodnak majd.

A társasági adózás fontos eleme, hogy a cégek valamilyen módon kezelni tudják veszteségeiket. Induló vállalkozásoknál természetes, hogy néhány évig a kezdeti beruházások nem térülnek meg. A gazdaság stagnálása – esetleg egy recesszió – is sokakat sodorhat átmenetileg nehéz helyzetbe, és egy-egy piac is alakulhat kedvezőtlenül, ami az adott évben negatív eredményhez vezet. A veszteség elhatárolása lélegzetvételnyi időhöz juttathatja a cégeket, ami – különösen a legkisebbek esetében – akár a túlélés záloga is lehet. A veszteségelhatárolás lényege, hogy a negatív adóalappal záruló üzleti év veszteségét a következő évek nyereségével szemben el lehet számolni, a veszteségre jutó adót így vissza lehet nyerni.

Kép:Visionary72

A jelenlegi szabályozás szerint a társaságok negatív adóalapjukkal – az egyéb feltételek fennállása esetén – a következő adóévekben időbeli korlátozás nélkül csökkenthetik adózás előtti eredményüket. A nemrég elfogadott, 2015-ös adótörvény csomag egy rendelkezése a korábbi szabályozáshoz visszatérve ismételten öt éves időbeli korlátot vezet be az elhatárolt veszteség felhasználására, azaz a 2015. évben – eltérő üzleti évet alkalmazó adózó esetén a 2015-ben kezdődő adóévben – keletkező elhatárolt veszteség már csak a következő öt adóévben használható fel az adózás előtti eredmény csökkentésére – hívja fel a figyelmet Dr. Nagy Szabolcs, a Balancing Adótanácsadó és Könyvviteli Kft. szakértője. (Például a reklámadó adóalapjának csökkentésére is felhasználható. Itt megtalálja, hogyan.)

Máshol is változik a társasági adózás
A veszteség elhatárolás szabályozásának változása mellet szigorodik a nyereségminimum meghatározása és a hiányzó eszközzel kapcsolatos ráfordítás szabályozása is. Itt találja a részleteket.

Az indokolás szerint a gazdaságban jelenleg felhalmozott tetemes elhatárolt veszteségek további növekedésének megelőzése teszi indokolttá az elhatárolt veszteségek leírásának korlátozását.

A törvény ezzel egyidejűleg korlátozza a 2014-ben kezdődő adóév utolsó napjáig keletkezett, és az adóalapnál még nem érvényesített elhatárolt veszteség felhasználhatóságát is, melyet a 2014. december 31. napján hatályos előírások szerint legkésőbb 2025. december 31. napját magában foglaló adóévben lehet az adózás előtti eredmény csökkentéseként érvényesíteni.

Fentieken túl tovább szigorodnak az átalakulás, cégfelvásárlás kapcsán átvett elhatárolt veszteségek felhasználásának lehetőségei is, – a jelenleg is meglévő – a tevékenység folytatására vonatkozó elváráson túl jövőre az átalakulás, cégfelvásárlás kapcsán átvett elhatárolt veszteségnek adóévenként legfeljebb csak azon hányada kerülhet felhasználásra, amelyet a továbbfolytatott tevékenységre vonatkoztatott adóévi árbevétel, bevétel az átalakulást, többségi befolyásszerzést megelőző három adóév átlagos árbevételében, bevételében képvisel – magyarázza szakértőnk.

A fenti arányszámot átalakulás esetén a jogelőd ugyanezen tevékenységből származó bevételének, árbevételének az átalakulást megelőző három adóév átlagának figyelembevételével kell megállapítani.

Így adózunk jövőre
Jelentősen változik az adórendszer az elfogadott adótörvények szerint 2015-től. Változik a cafeteria szabályozása, jön a szappanadó és megjelenhet a földadó, különadót kapnak az élelmiszerkereskedők és a dohányipar, illetve a befektetési alapok. Itt találja a részleteket.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek