Szeretné elkerülni a karácsonyi sztrájkot a Ryanair

2017. december 15. péntek - 15:10 / Nagy Mariann
  •    

Tárgyalásokat kezdeményezett a Ryanair az ír, brit, német, olasz, spanyol és portugál bázisokon szolgáló pilótákat képviselő szakszervezetekkel, hogy a légitársaság korábbi álláspontjával ellentétben mégis elismerné az érdekképviseleteket.

A Ryanair levelében jelezte a cégnél dolgozó pilótáknak, hogy amennyiben azok megalapítják a saját bizottságaikat az érintett országokban, azokat elismeri a munkavállalók és a munkáltató közötti, Ryanair ügyeit érintő tárgyalásokban. Egyúttal arra szólítja fel az érintett szakszervezeteket, hogy vonják vissza a december 20-ára kiadott sztrájkfelhívásukat.

A Ryanair nagyon szeretné elkerülni a karácsonyi cirkuszt, ezért megváltoztatja azt a hosszú évek óta folytatott politikáját, miszerint nem ismer el egyetlen szakszervezeti tömörülést sem.

A fapados légitársaság ugyanakkor azt is kinyilvánította, hogy olyan szervezetekkel nem működik együtt mely más, versenytárs légitársaságok pilótáit is képviselik, sem Írországban, sem máshol.

A levegő rabszolgái
A Ryanair pilótái azt kifogásolják, hogy alkalmazásuknál az ír munkajog a mértékadó, amely megengedi, hogy a repülőgépvezetők jelentős részét nem állandó alkalmazottként, hanem – szerződéssel – “alkalmi” munkavállalóként foglalkoztassa a cég. Ez azt jelenti. hogy nem jár nekik fizetett szabadság, betegpénz és bármikor áthelyezhetik őket a Ryanair egyik bázisáról a másikra. Nem számíthatnak nyugdíjra, rövid határidővel felmondhatják munkaszerződésüket. Ezért is tudják áraikat 20 százalékkal alacsonyabban tartani, mint konkurenseik.
Szakszervezetük a szociális juttatások folyamatos csökkentésével vádolja a céget és hangsúlyozzák: szinte valamennyi légitársaság jobb munkafeltételeiket biztosít, mint az ír fapados cég.

Közben beszálltak az olaszok is, az Alitalia és a Vueling pilótái, valamint az Enav olasz polgári légiforgalmi vállalat dolgozói is csatlakoztak.A munkabeszüntetés Olaszországból induló járatokat érintene, az egymást követő sztrájkok egész napra megbénítanák az olaszországi légiforgalmat alig tíz nappal karácsony előtt.

A Ryanair olaszországi pilótái pénteken 13 és 17 óra között sztrájkolnak. Az Alitalia olasz légitársaság pilótái egész nap, a spanyol Vueling olaszországi pilótái 10 órától 14 óráig sztrájkolnak. Az Enav légiforgalmi irányítói 13 és 17 óra között tartanak munkabeszüntetést.

Így változnak a kézipoggyászra vonatkozó szabályok
A téli szezon kezdetével érdemes figyelni a repülőjegy foglalásnál, ugyanis két fontos változás már biztosan lesz a kézipoggyászokat illetően: a Wizz Air október végétől ingyenesen enged fel egy, a korábbinál nagyobb kézipoggyászt a fedélzetre, míg a Ryanair fejenként kettő helyett egy, kisméretű kézitáskát engedélyez az utastérben. A korlátozások nem érintik a repülőtéren vásárolt termékeket, amelyeket az utasok továbbra is ingyenesen felvihetnek az utastérbe.

A Ryanair olaszországi pilótái azután jelentették be a sztrájkot, hogy az ír légitársaság, amely eddig egyetlen szakszervezeti tömörülést sem ismert el, megtagadta, hogy a szerződések módosításáról egyeztessen.
A sztrájk bejelentése után a Ryanair olaszországi pilótáit a vállalat levélben figyelmeztette, hogy a munkabeszüntetés miatt szankciókkal sújthatják őket, eleshetnek esetleges bérkedvezményektől vagy hátrányos helyzetbe kerülhetnek, ami jövőbeli szakmai előremenetelüket illeti.

Az olasz légiforgalmi szakszervezetek elfogadhatatlannak nevezték a Ryanair dolgozóival szembeni magatartását. Súlyos nyomásgyakorlásról beszélt Giuliano Poletti olasz munkaügyi miniszter, a sztrájkjog szabadságát felügyelő olasz ombudsman Giuseppe Santoro Pastorelli pedig alkormányellenesnek nevezte a Ryanair fellépését hangsúlyozva, hogy az olasz állam a Ryanairt szankcionálhatja a sztrájkszabadság megsértése miatt. (Airportal, Hírstart, FAZ)

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek