Szerényebb növekedésre számítanak a nagyvállalatok

2018. április 17. kedd - 16:23 / piacesprofit.hu
  •    

Enyhén mérséklődött az optimizmus a hazai nagyvállalatok körében – jelzi a K&H nagyvállalati növekedési index első negyedéves eredménye. A szektorok közül az ipari cégek tekintenek leginkább optimistán előre.

 

„Az első negyedévben 1 ponttal mérséklődött a hazai, 2 milliárd forint feletti éves árbevételű, nem állami nagyvállalatok egy évre előre tekintő várakozásait mutató K&H nagyvállalati növekedési index, így jelenleg 11 ponton áll.KH ábra

Az enyhe csökkenés annak tudható be, hogy az előttünk álló egy évre a cégek várakozásai saját éves növekedésüket illetően szerényebbek, miközben a gazdasági környezettel kapcsolatban érdemben nem változtak elképzeléseik sem egyéves, sem hároméves időtávra vonatkozóan” – mutatta be a K&H nagyvállalati növekedési index fő adatait Patrick Van Overloop, a K&H Üzleti Ügyfelek Divíziójának a vezetője.

A visszafogott várakozások a pénzügyi eredményekre is fennállnak: 3,2 százalékról 2,8 százalékra mérséklődött a várt éves árbevétel-növekedés mértéke, miközben a tervezett profitnövekedés 2,2 százalékról 1 százalékra zsugorodott.

Ketyeg az áfabomba az építőiparban
Három komoly mankót kapott az építőipar az elmúlt években: az uniós források, az üzleti célú magánbefektetők (irodaházak, raktárak, hotelek) és a magukra talált lakásfejlesztők által. Valós verseny kezdődött a szereplők között – írja az újHÁZ Centrum a Construmán tapasztalt trendekről.

Ezzel együtt a dolgozói létszám bővítésének szándéka is visszafogottabb lett, a tavaly év végén jellemző 20  százalékhoz képest jelenleg a nagyvállalatok 16 százaléka gondolkodik állománynövekedésben. Mindez azonban nem fogja vissza a beruházási kedvet, hiszen az előző negyedévhez képest 42 százalékról 54 százalékra ugrott a következő egy év során fejlesztésben gondolkodó cégek aránya.

A szektorok közül az ipari cégek tekintenek leginkább optimistán előre, ők átlag feletti várakozással bírnak (13 pont), ezzel szemben a kereskedelmi szektorban enyhe visszafogottság tapasztalható, itt ugyanis 2 ponttal csökkentek a várakozások (10 pont).

Az iparág mellett a cégméret is nagymértékben meghatározza a vállalati kilátásokat: jelenleg a 10 milliárd forint feletti éves árbevételű cégek a legbizakodóbbak (14 pont). A 2–4 milliárd forint éves árbevételű vállalatok az átlaggal közel azonos állásponton vannak, míg a 4–10 milliárd forint éves árbevételű cégek várakozásai 14-ről 9 pontra mérséklődtek.