Szerelem a cégen belül

2017. december 23. szombat - 07:30 / Kriston László
 •    

A magánélethez való, Alaptörvényben szabályozott jog a munkahelyen is megilleti a munkavállalókat, azaz jogszerűen létesíthetnek párkapcsolatot kollégájukkal, azt semmiféle belső szabályzattal nem tilthatja meg a munkáltató. De hogyan érinti ez a vállalatot és a többi dolgozót?

Magyarországon is magas a válások száma (a 2000–es években minden második házasság válással végződött), így nem csoda, hogy sokan kerülnek vissza a randiarénába. Mivel munkamániás, siker- és pénzcentrikus világban élünk, olyan sok időt töltünk a munkahelyünkön, hogy nem csoda, sokan összeszűrik a levet azokkal, akiket egész nap látnak.

A Munka törvénykönyve 8. § (1) bekezdése szerint a munkavállaló a munkaviszony fennállása alatt nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel munkáltatója jogos gazdasági érdekeit veszélyeztetné. A munkahelyi párkapcsolatok nagy részét ez nem is érinti, ám a gyakorlatban előfordul, hogy a közvetlen felettes a beosztott kedvesének könnyebb feladatot ad, vagy a szokásos értékelés során pozitívabb elbírálást ad. Sőt, az is megszokott, hogy az esti vacsora mellett a pár olyan céges információkat beszél meg, amelyek egy része az egyik félre egyébként nem tartozna. (A jogszabályok alapján a kapcsolat emiatt sem szankcionálható.)

Nem lehet megtiltani - Kép: Fotolia

Nem lehet megtiltani –
Kép: Fotolia

 • – Magyarországon van olyan nagyvállalat, amelynek etikai kódexe kifejezetten tiltja, hogy szexuális megjegyzéseket tegyenek vagy pornográf anyagokat mutassanak egymásnak a munkavállalók. Közalkalmazottak esetében pedig egyáltalán nem lehet intim kapcsolat főnök és közvetlen beosztott között. Az USA-ban viszont a vállalatok 30 százaléka rögzítette szabályzatban az alkalmazottak randizásának szabályait egy 2006-os vizsgálat szerint.
 • – A magyarok toleránsak a munkahelyi viszonyok iránt, 71 százalékukat egyáltalán nem zavarja, ha kollégái kavarnak, csak 5 százaléknak nem tetszik – derült ki a DreamJo.bs és az NRC Marketingkutató Zrt. 1000 főre kiterjedő reprezentatív felméréséből idén.
 • Így lőjünk házi nyúlra
  Szokták mondani, hogy a szerelem mindent legyőz. Ha azonban egy zord főnök és pletykás kollégák állítanak elé akadályt, jobb, ha inkább nagyon is tudatosan teszünk azért, hogy mind szakmai mind magánéleti fronton happy end legyen a munkahelyen szövődött szerelem vége.

  – A Randstad Workmonitor 32 országra kiterjedő, 2012-es felmérésében a 4050 magyar válaszadó 39 százaléka látta már, hogy a munkahelyén párkapcsolatok alakultak ki. A nemzetközi átlag 57 százalék, vagyis a hazai munkavállalók egy része vélhetően titkolja viszonyát a kollégájával.

 • – A megkérdezettek 40 százaléka áthelyezné a pár egyik tagját a cég másik részlegébe. 88 százalék feleslegesnek tartaná, hogy valamelyikük kilépjen a cég kötelékéből.
 • – Arról nincsenek hozzáférhető adatok, hogy ha a cégvezetés helyteleníti az affért, általában kit menesztenek, a nőt, a férfit vagy mindkettőjüket.
 • – A randizók között 13 százaléknál egy munkahelyen kívüli találkozásból alakult ki a kapcsolat, 11 százalék az ebédszünetben melegedett össze, 10 százalék a túlórázás közben.
 • – A nők 35 százaléka randizott már közvetlen vagy a hierarchiában feljebb lévő főnökkel, a férfiaknak csak 23 százaléka – alighanem sérti férfiönérzetüket, ha egy nőnek nagyobb a világi hatalma, és többet keres, mint ők.

 

 

Híres munkahelyi szerelemek
Paul Wolfowitz (73) & Shaha Riza (65)
Az elsőrangú egyetemeken diplomázó asszony pompás szakmai előmenetelű muszlim arab, akinek apja az 1953-ban elhunyt szaúdi uralkodó tanácsadója volt. A férfi zsidó professzor, akit ifj. Bush Washingtonba hívott védelmi miniszterhelyettesnek. A nő már elvált, a férfi bő harminc éve házas volt, amikor 1999-ben randizni kezdtek. Jó ideig titkolták kapcsolatukat. Mindketten hittek a demokrácia értékeinek terjesztésében a Közel-Keleten. És mindketten nagyon öntudatos, erős akaratú személyiségek. Riza a Világbanknál dolgozott. A férfi 2005-ben ment oda elnöknek, majd Rizát az etikai bizottság felszólította a távozásra, holott a szervezet szabályzata ezt nem követelte meg. Külső megbízást intéztek neki, a Foundation for the Future-nél helyezkedett el. Fizetését továbbra is a bank utalta. Wolfowitz pedig személyesen utasította a bank HR-főnökét, hogy Riza fizetését a bank a belső szabályzata által megengedett összegnél nagyobb mértékben emeljék meg az említett alapítványnál. Mivel a férfi nem találta a közös hangot a Világbank veteránjaival, kollégái örültek, hogy rábizonyíthatták új főnökükre a kivételezést, amit az etikai vizsgálóbizottság jelentéseként hoztak nyilvánosságra. Az asszonyt nagyon megviselte a sajtóbotrány, mert elismert Közel-Kelet-szakértőként a világ szemében ő csak egy nő, akit a főnök kitartottjának néznek. Azt nem tudni, hogy még mindig együtt vannak-e.
Mark Walter (57) & Alexandra Court (n. a.)
A 290 milliárd dollárt menedzselő Guggenheim Partners vezérigazgatójáról, a 2,7 milliárd dolláros vagyonú Mark Walterről azt írta a sajtó, hogy egy fiatalabb hölgyalkalmazottjának villát vett Kaliforniában. Az alap ezt közleményben tagadta. A kétgyermekes asszony 2010 óta van az alapnál, 2016-ban léptették elő. Ezt sokan nehezményezték, mivel a hölgynek nincs a tőzsdefelügyelettől brókeri minősítése. Előléptetésekor így huszonkét menedzsert kirúgtak az alaptól. Véletlen?
Harry Stonecipher (81) & Debra Peabody (61)
Harry Stoneciphert 2003-ban a nyugdíjból hívták vissza, hogy rakja rendbe a Boeinget, miután elődje, Philip M. Condit (76) lemondott rossz üzleti döntései, etikai vétségek és jó pár alkalmazottal folytatott szexuális afférja miatt. Stonecipher elődje hibái közül egyet maga is elkövetett: cégen belül kezdett viszonyt. Beleszeretett az alelnöknőbe. 2005-ben egy név nélküli bejelentés alapján indítottak belső vizsgálatot. Tíz nap múlva Stonecipher 68 évesen lemondott. A belső szabályzat nem tiltotta a munkahelyi románcot, de az igazgatótanács jobbnak látta, ha veszi a kalapját, mert egy hűtlen férj nem prédikálhat az etikus üzletvitelről. A távozás után Stonecipher elvált, és elvette Peabody alelnökasszonyt. Boldogan élnek 622 négyzetméteres villájukban tizenkét macskájukkal.

 

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek