Szerbiába kéne menni?

2009. február 13. péntek - 07:25 / piacprofit.hu
  •    

Szerbiára irányítja a magyar befektetők figyelmét az ITD Hungary. A magyar befektetési és kereskedelemfejlesztési ügynökség ugyanis privatizációs fórumot szervez azon cégek számára, amelyek lehetőséget látnak a magyar vállalatok számára egyre népszerűbb befektetési célponttá váló Szerbiában.

A február 16-i fórumon a Szerb Privatizációs Ügynökség részletes tájékoztatást ad az értékesítésre szánt jelentős állami vagyonról. A folyamatban lévő szerb privatizációban a gazdaság szinte valamennyi ága érintett, többek között a mezőgazdasági gépgyártás, a könyvkiadás, a mélyépítés, az állattenyésztés, de ruhagyár, autóbusz közlekedési vállalat és szállodák, éttermek is szerepelnek a listán.

Déli szomszédunk egyébként nem ismeretlen terep az üzletemberek számára: 2008 végéig félmilliárd euró értékben fektettek be magyar cégek az országban.  Az aktív üzleti jelenlétet indokolja Szerbia fejlődő gazdasága, a magyarországinál alacsonyabb bér- és járulékköltségek, valamint a kedvező adópolitika. Mindezen kritériumok számos, különböző profilú vállalkozást – a családi vállalkozásoktól a multinacionális cégekig – vonzottak már ide.

Az ITD Hungaryn belül 2007 óta külön részleg foglalkozik tőkekihelyezéssel. Céljuk, hogy a magyar kis- és középvállalkozások külföldi befektetési kedvét konferenciákkal, üzleti fórumokkal növelje, valamint segédkezik külföldi befektetési célpontok felkutatásában. Az állami ügynökség segítséget nyújt továbbá külföldi cégalapításban is, és letelepedés után helyszíni tanácsadással támogatja a magyar vállalkozásokat.