Szeptembertől egymillióra is bírságolhat a NAV

2014. augusztus 27. szerda - 08:03 / piacesprofit.hu
  •    

A vállalkozások augusztus 31-e után már csak online pénztárgépet használhatnak. A cserére kötelezett, de még hagyományos kasszát használó gazdálkodók a gyártóktól és a forgalmazóktól is beszerezhetik a gépeket. Már 136 engedélyezett típusból választhatnak.

Csak az online maradhat – Kép: MTI

Már több mint 160 ezer online pénztárgép áll összeköttetésben a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal. Sokat kockáztat az a vállalkozás, amelyik szeptember elsejétől nem online pénztárgépet használ.  Az átállást elmulasztó céget akár egymillió forintig terjedő mulasztási bírsággal is sújthatja a NAV, és e mellett az üzlethelyiséget is lezárhatja 12 nyitva tartási napra – figyelmeztetett közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Ráadásul ősztől rákapcsol az ellenőrzésekre a NAV!

Az NGM szerint augusztus végéig több ezer pénztárgép azonnal beüzemelhető. Vagyis a pénztárgéphasználatra kötelezett vállalkozásnak nincs más dolga, mint felkeresni a gyártót vagy a forgalmazót. A rendelés azonnal teljesíthető, hiszen az online kasszák a gyártók, a forgalmazók raktáraiban, polcain vannak – emelte ki a minisztérium.

Fontos változás, hogy a tevékenységét 2014. augusztus 31-ét követően kezdő, pénztárgéphasználatra kötelezett adóalany, illetve a 2014. augusztus 31-ét követően pénztárgéphasználati kötelezettséggel járó tevékenységet kezdő adóalany nyugtakibocsátási kötelezettségének – már a tevékenysége kezdetétől – kizárólag online pénztárgéppel tehet eleget.

Ha az online pénztárgépet üzembe helyezték, az üzemeltető köteles az üzlet eladóteréből a hagyományos pénztárgépet eltávolítani – olvasható a NAV közleményében.

A véghatáridő kitűzésére azért volt szükség, hogy szeptember 1-jétől már ne csak a piac legális szereplői használjanak online pénztárgépet.  Az adórevizorok ugyanis azt tapasztalták, hogy a régi berendezések használata mögött a legtöbb esetben tudatos adózói magatartások húzódtak meg. Véghatáridő hiányában például számos vállalkozó hónapokkal későbbi szállítási határidőben állapodott meg forgalmazójával, többen késleltették, visszautasították a megrendelt pénztárgép átvételét, vagy egyszerűen nem teljesítették a vállalt előlegfizetési kötelezettségüket, majd a megrendelést visszamondva új forgalmazót kerestek fel.

Az online pénztárgépek bevezetésének pozitív hatását igazolják az egyes gazdasági ágazatok bevallási adatai. Az áfacsalással leginkább érintett kiskereskedelmi szektorok például az első félévben a korábbi évek trendjéhez képest kiugróan nagyobb áfát vallottak be, ami egyértelmű jele a gazdaság fehéredésének. A kiskereskedelmi szektor kiemelt, az áfacsalásokkal leginkább érintett szakágazatai 26 százalékos, mintegy 33 milliárd forintos fizetendőáfa-növekedésről adtak számot bevallásaikban. A teljes kereskedelmi szektor pedig 106 milliárd forinttal (13,5 százalékkal) teljesített jobban a 2013. év azonos időszakának adataihoz képest.

Ha ügyesen ütjük a gépet, nem kell számítani NAV-ellenőrzésre
Az üzleteknek egyre inkább fel kell készülniük a pénztárgépekkel kapcsolatos NAV-ellenőrzésekre. A hatóság birtokában lévő adatok miatt érdemes jól felkészülni! Szakértőnk, a Dr. Vilmányi Adószakértő Iroda segít!

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek