Személyi kölcsön: soha nem volt még ilyen népszerű

2019. május 17. péntek - 13:30 / piacesprofit.hu
  •    

Történelmi csúcsot döntött a személyi kölcsönök népszerűsége. Hozzávetőlegesen 740 milliárd forintot kihelyezéssel rendelkezik ez a hiteltípus, ami 37 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez viszonyítva. Ráadásul most jönnek a felvétel szempontjából legnépszerűbb hónapok; a lakásfelújítást és bútorvásárlást a legtöbben a tavaszi-nyári hónapokra időzítik, de most jön az esküvői szezon, a legtöbben ilyenkor vásárolnak használt autót, nemsokára az iskolakezdés is terhet ró a családokra…

A bankok és hitelintézetek felmérései alapján a személyi kölcsönöket jelentős arányban lakásfelújításra és használtautó-vásárlásra fordítjuk. A hiteltípus népszerűsége elsősorban a fedezetnélküliséggel magyarázható, ráadásul a még mindig alacsonynak mondható kamatkörnyezet jó feltételeket jelent az igénylők számára.

A tudatosság elengedhetetlen!

Ha elhatároztuk, hogy személyi kölcsönt veszünk fel, alaposan meg kell terveznünk a havi kiadásainkat, illetve biztosan kell tudnunk, milyen bevételekre számíthatunk. Ha ezeket számba vettük, még mindig érdemes kalkulálni néhány kisebb váratlan kiadással, ne érhessen bennünket kellemetlen meglepetés. Illetve azzal is legyünk tisztában, a fizetési halasztás milyen terhet róhat ránk.

Kép: Minikolcson

Kép: Minikolcson

Érdemes ismerni a piaci ajánlatokat. Sokan hűségesek a bankjukhoz, és az épp futó konstrukciók közül választanak, ám ez nem feltétlenül okos döntés. A piaci versengésben a bankok és hitelintézetek igyekeznek túllicitálni egymást, napról napra jöhetnek jobb ajánlatok. Tény, hogy nem könnyű eligazodni a kölcsönök útvesztőjében, de az úgynevezett teljes hitelmutató sokat segít ebben.

A THM tartalmazza a kamatot, a kezelési költséget, a hitelbírálati díjat, az értékbecslési díjat, illetve a kötelező számlavezetés díját is, ugyanakkor találkozhatunk olyan költségekkel, amelyet a THM-kalkulációban nem kötelező feltüntetni. Ilyen költség lehet például a közjegyzői díj vagy a nemfizetés során felmerülő késedelmi kamat.

Mire kell nagyon odafigyelni hitelfelvételnél?
Az ingatlanpiac fellendülése és a viszonylag magas ingatlanárak következtében sok vevő bankhitel igénybevételével kívánja fedezni az ingatlanvásárlást. A hitel visszafizetése jelentős megterhelést is jelenthet a vásárlónak, ezért érdemes előtte alaposan tájékozódni. Mire érdemes figyelni hitelfelvételkor? Jogi szakértőnk segít!

Azt is szem előtt kell tartani, hogy a bankok gyakran különböző feltételekhez kötik a meghirdetett hitelmutatót. Nem ritka, hogy a legjobb ajánlatok csakis rendszeres magas jövedelem esetén érhetők el.

Itt is van akciós ajánlat

Ma már mindenhol találkozhatunk akciós, illetve akciósnak mondott ajánlatokkal, miért lenne kivétel a hitelpiac? Habár egy-egy előnyös akciós konstrukcióval akár szép összegeket is megtakaríthatunk, a körültekintés ezeknél az ajánlatoknál is elengedhetetlen.

Alaposan utána kell járnunk, hogy az akcióként meghirdetett kedvezmény tulajdonképpen mire vonatkozik. Gyakran előfordul, hogy az akciós kamat csakis a futamidő első időszakában érvényes, azt követően már „teljes” kamatot kell fizetnünk. Ha a rendes kamat kedvezőtlenebb más piaci ajánlatoknál, igen valószínű, hogy a végén rosszul járunk az akciósnak mondott konstrukcióval.

Akár 1 óra alatt kézhez kapható

A személyi kölcsönök népszerűsége elsősorban a kedvező feltételeknek és az alacsony kamatkörnyezetnek köszönhető, sokak számára pedig az egyszerű és gyors igénylés miatt válik vonzóvá. A Minikölcsön esetében akár 1 órán belül kézhez kaphatjuk az igényelt összeget, mindezt online folyamatot követően; a videóoazonosítás, az elektronikus aláírás, illetve a bankszámlamegosztó funkció, aminek használatával már jövedelemigazolásra sincs szükség, mind azt a célt szolgálja, hogy a kis értékű kölcsönfelvétel minél egyszerűbb és gyorsabb lehessen az Ügyfelek számára.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek