Széchenyi Kártya: nagyobb hitelhez vehető igénybe támogatás a kezességvállaláshoz

2015. június 25. csütörtök - 09:50 / PP/MTI
  •    

Módosította a kormány a Széchenyi Kártya Program egyes konstrukciói támogatásának folytatásáról szóló tavaly decemberi határozatát, ennek köszönhetően magasabb hitelösszeghez vehető igénybe az állami támogatás a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által vállalt készfizető kezességvállalás éves díjához.

Kép:Pixabay

A kormány a tavaly decemberi kormányhatározat szerint a Széchenyi Kártya folyószámlahitel keretében a 2015. január 1. és 2015. december 31. között megkötött, illetve felülvizsgálat keretében meghosszabbított hitelszerződésekhez 10 millió forint hitelösszegig legfeljebb 365 napra 1 százalékpont kamattámogatást biztosít.

A maximum 25 millió forintos hitelekhez pedig a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által vállalt készfizető kezességvállalás éves díjának 50 százalékáig terjedő támogatást biztosít azzal, hogy a támogatás nem haladhatja meg a kezességi díj vetítési alapjának 0,75 százalékát.

A június 24-re datált módosító határozat szerint a kezességvállalási díjhoz a támogatás ezután a legfeljebb 50 millió forintos hitelekhez, 25 millió forint hitelösszegig vehető igénybe. A módosítás a közzétételét követő napon lép hatályba, közölte az MTI.

Ez az ára a hitelgaranciának
Egy vállalkozás akár ingatlanfedezet nélkül is hitelhez juthat, ha hitelgaranciát vesz igénybe. A kezességvállalásnak ára van, amellyel érdemes minden cégnek számolnia, mielőtt kölcsönt vesz fel. Mit jelent mindez a gyakorlatban? Melyek a kezességvállalás buktatói? Összefoglaltuk.

A kormány tavaly decemberi határozatában rendelkezett arról is, hogy a Széchenyi Kártya Program keretében 2015. január 1. és 2015. december 31. között megkötött Széchenyi Forgóeszközhitel szerződések teljes összegéhez az adott ügylet futamidejének első három évére évi 2 százalékpont kamattámogatást, a Széchenyi Beruházási Hitel, a Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel és a Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel hitelszerződések teljes összegéhez az adott ügylet futamidejének első három évére évi 5 százalékpont kamattámogatást biztosít. Emellett a hitelekhez nyújtott készfizető kezességvállalás díjának 50 százalékáig terjedő támogatást biztosít az adott ügylet futamidejének első három évére azzal, hogy a támogatás nem haladhatja meg a kezességi díj vetítési alapjának 0,75 százalékát. Kezességi díjtámogatás csak közvetlen állami viszontgarancia mellett vállalt készfizető kezességvállalás díjához kapcsolódhat.

A kamattámogatás és kezességi díjtámogatás forrása a határozat szerint az éves költségvetési törvényben meghatározott gazdaságfejlesztést szolgáló célelőirányzat.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek