Számlahiba miatt elvész az adólevonási jog?

2016. július 29. péntek - 08:08 / piacesprofit.hu
  •    

Korábban az adóhatóság a számla formai hibáira hivatkozva is megtagadta az adólevonási jogot, de az Európai Bíróság egy ítéletével felülírta a magyar gyakorlatot – hívta fel a figyelmet az RSM-DTM szakértője.

Kép:sxc

Kép: SXC

A számla kötelező adattartalmára vonatkozó előírásokat az áfatörvény tartalmazza tételesen. A NAV pedig külön információs füzetet tett közzé a számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályairól. Korábban az adóhatóság önmagában a számla formai hibájára tekintettel is megtagadta az adólevonási jogot, anélkül, hogy a számla javítására az ellenőrzés során lehetőséget biztosított volna. Szerencsére azonban az Európai Bíróság ítéletei alapján ez a gyakorlatot rövid időn belül megszüntették – hívta fel a figyelmet Fekete Zoltán Titusz, az RSM-DTM adómenedzsere legfrissebb blogbejegyzésében.

Az uniós jog segíthet a NAV-val szemben
Elviekben a jóhiszemű vállalkozásokat védi a NAV útmutatója, a gyakorlat azonban mást mutat a szakértők szerint. A jogsértő határozatokba Magyarországon sem kell beletörődni: ha valós az ügylet és jogszabályszerű a számla, élni kell az áfa-visszatérítés jogával.

Az adólevonási jog nem korlátozható önmagában a számla formai hibája miatt Főszabály szerint az adólevonási jog nem korlátozható önmagában a számla formai hibája miatt, az adólevonási jogot nem lehet megtagadni ezzel az indokkal. Amennyiben az ellenőrzés megállapítása szerint a gazdasági esemény a számlában foglaltak szerint megtörtént, azonban a számla az áfatörvény által előírt, kötelezően szerepeltetendő adatok valamelyikét nem vagy helytelenül tartalmazza, az adóhatóságnak fel kell hívnia az adóalanyt a számla hibájának a kijavíttatására, illetve a hiányok pótlására.

Abban az esetben, ha az adóalany a valós adatok alapján az áfatörvény rendelkezéseinek megfelelően módosított számlát az eljárás során, az adóhatóság határozatának jogerőssé válásáig bemutatja, az adólevonási joga – az egyéb feltételek fennállása esetén – az adólevonási jog keletkezésének adómegállapítási időszakára, illetve az azt követő (elévülési időn belüli) adómegállapítási időszakra vonatkozóan sem korlátozható.

Ahogy a Pannon Gép Centrum Kft. ügyében hozott Európai Bírósági döntés azt is megállította, hogy amennyiben a levonás anyagi jogi feltételei teljesülnek és a javított számla tartalmazza a szolgáltatásnyújtás teljesítésének pontos időpontját, úgy az általános forgalmi adó levonása akkor sem tagadható meg, ha a sztornó számla és a javított számla sorszámozása eltérő.

Feltétel az árbevétel az áfalevonási joghoz?
Az állami adóhatóság (NAV) általános forgalmi adóban tett megállapításainak döntő hányadát az adólevonási jog elvitatása adja. A tapasztalatok alapján néhány tipikus helyzetet összegeztünk az RSM-DTM szakértőjének segítségével, amely iránymutatást nyújthat az áfalevonási jog megítélésének kérdésében.
Költségkímélés
Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor