Szakmai gyakorlat után is kell adóbevallást készíteni?

2018. május 24. csütörtök - 11:00 / piacesprofit.hu
  •    

Ezzel a kérdéssel fordult a HRPortálhoz az egyik olvasó. A válasz attól függ, hogy mekkora fizetést járt a gyakornokságért: az egyetemi hallgatók gyakorlatán kapott fizetés csak a minimálbérig adómentes.

Az egyetemi, főiskolai hallgató részére a nappali tagozaton szervezett gyakorlati képzés idejére kifizetett díjazás adómentes, de csak a havi minimálbérnek – havi 138 000 forint – megfelelő összeghatárig.

Amennyiben ilyen juttatásban, és az értékhatárnál alacsonyabb összegben részesült a hallgató, illetve ha más jövedelmet nem szerzett, akkor nem kell adóbevallást benyújtania. Ebben az esetben a NAV nem is postázza ki az M30-as igazolást.

Nem csak a diáknak jó a gyakornokság
Sok szó esik arról, hogy milyen hasznos a fiatalok számára, ha munka közben szerezhetnek tapasztalatot. De nem csak a diákok profitálnak ebből. Sok vállalat időszakos jelleggel, rugalmas beosztásra, vagy csak egyes projektekre keres kisegítő munkaerőt, máskor pedig éppen az utánpótlás biztosítását indítják el ilyen módon. A fiatalok friss tudással rendelkeznek és lelkesek, a legtöbb esetben rövid idő alatt betanulnak, így gyakorlatban és költséghatékonyság oldaláról is hatalmas segítséget nyújtanak a vállalatoknak.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek