Szabályos parkoláskor is jöhet a büntetés

2018. január 08. hétfő - 17:10 / piacesprofit.hu
  •    

Nincs még egy olyan városi szolgáltatás Budapesten, amely gyakoriságát és formáját illetően annyi vitára adna okot, mint a parkolásra vonatkozó szabályok alkalmazása. A DAS Jogszerviz a kerületi parkolási társaságok olyan bírságolási gyakorlatára hívja fel a figyelmet, amely jogilag aggályos és vitatható ugyan, a vita rendezése azonban aránytalan idő- és költségráfordítást igényel az autóstól.

A hatályos fővárosi szintű parkolási jogszabály meghatározza azokat az eseteket, mikor minősül szabályszerűnek a járművel történő várakozás a fizető várakozási övezetekben. Lakossági várakozási hozzájárulás – kérelemre – annak a lakosnak adható, akinek állandó lakóhelye a várakozási övezet területén van, az általa megjelölt személygépkocsira, motorkerékpárra, kisteher-gépjárműre vagy céges járműre.

Kép: das jogszerviz

Kép: das jogszerviz

A lakossági várakozási hozzájárulás kiadásának feltételei a költségtérítés megfizetése, a várakozási díj megfizetése, a gépjárműadó megfizetésének vagy az adómentesség igazolása. Azt is rögzíti a vonatkozó közgyűlési rendelet, hogy lakásonként legfeljebb 2 darab lakossági várakozási hozzájárulás adható ki.

Látható tehát, hogy a gépjárműadó megfizetése a várakozási hozzájárulás kiadásának a feltétele.

A probléma abból adódik, hogy a várakozási hozzájárulás egész évre vonatkozik, míg a gépjárműadót sokan két részletben fizetik meg, az önkormányzat által kiállított csekk és fizetési felhívás alapján.

Ha a második befizetéssel az autós bármely okból késedelembe esik, vagy a befizetés elmarad, netán rossz számlaszámra történik vagy nem megfelelő közleménnyel, akkor az érintett könnyen parkolási pótdíjakkal szembesülhet a lakóhelyén, ott, ahol egyébként a lakossági várakozási hozzájárulás érvényes.

Újra ingyenes lesz a parkolás a Városligetben
A Fővárosi Közgyűlés a parkolási rendeletét megváltoztatva lehetővé tette, hogy a Hungária Krt.-on élő autósok is igénybe vehessék a XIV. kerület parkolási kedvezményeit. Zuglóban eltörölték azt a kötelezettséget is, hogy a parkolójegyet az autóban ki kell tenni. Hamarosan megszűnik a hétvégi fizető parkolás is a Városligetben.

A kerületi önkormányzatok akként értelmezik a fővárosi közgyűlés rendeletét, hogy a lakossági várakozási hozzájárulás érvényessége a gépjárműadó rendezettségéhez köthető. Jóllehet, ilyen rendelkezés nem található az említett rendeletben. A kerületek ezen gyakorlata jogilag kifogásolható.

Sokan értetlenül fogadják a pótdíj értesítés(eke)t, mivel a lakóhelyük szerinti kerületben a megszokott módon parkoltak. Mire az autós rájön, hogy miért kapja a pótdíjat, addigra többet is begyűjthet a parkolási társaság szorgalmas alkalmazottaitól. Érdemes tehát a gépjárműadó vonatkozásában emiatt is fokozott figyelmet fordítani arra, hogy annak megfizetésére határidőben kerüljön sor.

Jogi kisokos
Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor