Szabályok helyett bizalom és érzések irányítják a jövő vezetőjét

2016. október 10. hétfő - 18:30 / piacesprofit.hu
  •    

Szakmák tűnnek el és jelennek meg, a vezetők változó szerepével viszont sajnos keveset foglalkozunk a jövővel foglalkozó, amerikai központú Singularity University budapesti nagykövete szerint. Szabályok és kijelölt utak helyett organikus ökoszisztémában kell megtalálnia a helyét a jövő vezetőjének.

Vannak, akik szerint a jövőben vezetőnek lenni a világ legnehezebb és legellentmondásosabb feladata lesz. De mikor volt könnyű és egyszerű embereket vezetni? A jövő kihívása abban rejlik, hogy egy exponenciálisan fejlődő világban kell jövőképet, útmutatást, biztonságot teremteni az embereknek. Ezért a jövő vezetőinek le kell bontaniuk a határokat, új vezetési és gondolkodási módszereket kell alkalmazniuk, miközben megjósolják a megjósolhatatlant, és folyamatos innovációra sarkallják szervezetüket.

Harmóniát létrehozni – ez a vezető feladata

Teljesen más értékek lesznek fontosak a jövő vezetőinél, mint eddig – véli Veres Rita, az Aon Hewitt, a világ legnagyobb humánerőforrás és outsourcing cégének magyarországi vezetője és a jövővel foglalkozó, amerikai központú Singularity University budapesti nagykövete.

Veres Rita: Teljesen más értékek lesznek fontosak a jövő vezetőinél, mint eddig Kép:AON

Veres Rita: Teljesen más értékek lesznek fontosak a jövő vezetőinél, mint eddig
Kép: AON

– Tavaly kaptam meg életem legfontosabb díját, az év legjobb női vezetője lettem, és akkor döbbentem rá arra, mennyire fontos része az életemnek, hogy a cégnek jó vezetője legyek. Vezetőnként van egy missziónk – folytatta –, hogy mit akarunk létrehozni, de lehet, hogy a cégünkben dolgozó emberek egészen mást fognak létrehozni és a piaci szereplők, a trendek is alakítják ezt a képet. Az a fontos, hogy tökéletes harmóniát tudjunk létrehozni egy cég életében.

A NASA kutatóközpontjában lévő Singularity University hazai nagyköveteként Veres Ritát sokat kérdezik arról, hogy az exponenciálisan fejlődő technológiák: a robotika, az automatizáció, a mesterséges intelligencia, a 3D nyomtatás, hogyan alakítják át az egyes ember magán- és szakmai életét.

Kik lesznek a jövőképes vezetők?
A PWC CEO Survey 2016 eredményei szerint a globális szintű bizonytalanság a felsővezetők egyik fő aggodalma. Minden második felsővezető bizonytalan abban, képes lesz-e kezelni a jövőben az üzleti élet komplexitását, miközben minden harmadik vezető egyre nagyobb mértékű komplexitást jósol. Mi segíthet a ma vezetőinek abban, hogy felkészüljenek a gyökeresen megváltozott környezet kihívásaira? Itt olvashat róla.

– Nagy változások közepén vagyunk. Szakmák tűnnek el, és jönnek helyette újak, de a vezetés ideáljáról kevés szó esik – mondja Veres Rita, aki szerint két fő trend látható ma a világban, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni: – Minden sokkal technológiaibb lesz, de ezzel együtt azt is látom, hogy nagyon felerősödnek az emberi értékek, vissza kell találnunk a gyökereinkhez. Többek között az Apple, Steve Jobs, illetve a Google példáját hozta fel arra, hogy milyen gondolkodásmódot követel vagy inkább kíván a jó vezetés. Nem kellenek a skatulyák, a kijelölt ösvények, a szabályos, előre kigondolt struktúrák, sokkal fontosabb, hogy a cégek egyfajta ökoszisztéma szerint működjenek, ahol az organikus egységek egymásra hatnak, és így alakítják ki azt a rendszert, ami működik, és megy magától. Ebben a rendszerben kell megtalálni a jó vezető helyét és szerepét.

Megváltozik a hatalom szerepe

– A kedvenc megfogalmazásom, hogy a jó vezető a legemberibb ember. Sokáig azt gondoltuk, hogy az IQ a legfontosabb, vagyis hogy egy jó vezető nagyon okos legyen, kérlelhetetlenül racionális. A legújabb kutatások viszont azt mutatják, hogy ha jövőről beszélünk, az EQ, vagyis az érzelmi intelligencia szerepe sokkal inkább felértékelődik. És mindez azért, mert a hatalom szerepe megváltozik, sokkal diffúzabb, sokkal kevésbé magától értetődő, mint eddig gondoltuk – folytatta Veres Rita.

Szerinte a jövő vezetőjénél nem az irányítás a fontos, hanem az, hogy követőket találjon. Vagyis ki kell engedni a kezünkből a hatalmat és a kontrollt. Ehhez pedig bizalom kell. A jövő vezetőjének pontosan kell tudnia, hogy hogyan tud hatással lenni az emberekre, szervezetekre. És ehhez az érzéseire kell hagyatkoznia.

A jövő vezetőjénél nem az irányítás a fontos, hanem az, hogy követőket találjon

Nagyon nehéz megjósolni a változásokat. A körülöttünk lévő technológiai ugrás az emberiség harmadik legnagyobb forradalma – idézte Veres Rita a Graphisoft alapító Bojár Gábort. Az első 40 ezer évvel ezelőtt volt, amikor megtanultunk beszélni, a második 6 ezer évvel később, amikor felfedeztük az írást, a harmadik pedig az, ami most van. A nagy különbség, hogy erre nem lesz több ezer évünk felkészülni, legfeljebb 20-30 év. Épp ezért kell a jövő vezetőinek az intuíciókra hallgatniuk.

– Intuíciókkal lehetünk jó vezetők a jövőben, és nem szabad elfelejteni: 20 évvel ezelőtt még a ma volt az elképzelhetetlen jövő. Fontos tudni, hogy az exponenciális technológiák: a robotika, az automatizáció, a mesterséges intelligencia rövid időn belül teljesen át fogják alakítani a munka világát. Persze ebben rengeteg lehetőség is van, de erről beszélnünk kell. (Valószínűsíthető, hogy hamarosan a világ lakosságának éppúgy tagja lesz több milliárd ember és több milliárd robot is, utóbbiak végzik majd a nehéz rutinmunkák nagy részét.) Veres Rita legközelebb október 27-én ad elő ebben a témában is Magyarország első HR-fesztiválján, ahol arra is keresik a választ, hogy a következő években milyen változásokat kell majd a cégeknek végrehajtaniuk, hogy megtalálják és meg is tudják tartani a tehetséges fiatal és tapasztalt kollégákat.

Európa válasza a munkaerőhiányra: robotok
Élen jár az ipari robotok alkalmazásában az Európai Unió, de a legnagyobb növekedés az elkövetkező években Kínában várható – állapítja meg az International Federation of Robotics (IFR) jelentése, melyről itt olvashat bővebben.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek