Szabad, csak nem könnyű eurót elfogadni

2014. augusztus 12. kedd - 11:12 / piacesprofit.hu
  •    

Versenyelőnyt jelenthet egy kereskedőnek, ha üzletében euróval is fizethetnek a vásárlók. Erre külön engedély nélkül is van lehetőség, de nem egyszerű megfelelni a feltételeknek.

Kép:PP archív

Nem szükséges külön engedély ahhoz, hogy egy kiskereskedő a boltjában eurót fogadjon el, de be kell tartani bizonyos adóügyi előírásokat – figyelmeztet az adózóna.hu szakértőjének cikke alapján az onlinekassza.hu.

Azonban számos szabályt be kell tartani. Az első, hogy az árakat mindkét pénznemben, tehát forintban és euróban is feltüntessék. A forintban számolt árnak megfelelő euró értékről a boltos maga dönthet, nem kötelező valamely pénzintézet árfolyamához igazodnia. Szükség lesz olyan pénztárgépre is, amely képes forintban és euróban is rögzíteni a bevételt, és ennek megfelelően forintot, illetve eurót tartalmazó nyugtát adni. (A modern online pénztárgépek erre szinte kivétel nélkül alkalmasak.)

Természetesen a gyakorlatban előfordul, hogy euróban nagyobb címletű pénzzel fizet a vásárló, ekkor a különbözetet euró és eurócent visszaadásával kell rendezni. Ha ez a feladat egy pénztárgéppel nem oldható meg, akkor két pénztárgépet kell beállítani, egyet a forintos, a másikat az eurós tételek rögzítésére. Külön-külön pénztári nyilvántartást kell vezetni a forintpénztárhoz, illetve a valutapénztárhoz.

Abban az esetben, ha euróból forintban (vagy fordítva) fizetik ki a vásárlónak visszajáró összeget, akkor pénzváltási tevékenységről, illetve annak közvetítéséről van szó. Utóbbi engedélyköteles, a szükséges jogosítványt az MNB adhatja ki. Többféle feltételnek szükséges megfelelni, így például páncélszekrény és UV-lámpa is szükséges a váltási tevékenységhez.

A külföldi pénznemben megszerzett bevétel átszámításának szabályait az szja-törvény 6. §-a tartalmazza. Főszabály szerint az átszámításhoz a bevétel időpontjában (a devizaszámlán jóváírás időpontjában) érvényes hivatalos MNB devizaárfolyamot kell használni.

 

 

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek