Svájcban a munkavállalók harmada külföldi

2019. május 13. hétfő - 14:04 / piacesprofit.hu
  •    

Svájc lakosságának negyede, kétmillió ember, munkavállalóinak harmada külföldi – ez Európában Luxemburg után a legmagasabb arány. Túlnyomó többségük elégedett mind munkalehetőségeivel, mind a társadalomba való beilleszkedésével.

A bevándorlók mintegy két harmada az EU és az EFTA országaiból származik. A legtöbben Olaszországból (14,9 százalék), Németországból (14,3 százalék) és Portugáliából (12,5 százalék) érkeztek.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A svájci elemzések szerint ez azt mutatja, hogy a migrációt azokból az országokból, amelyek polgárai szabadon vállalhatnak munkát az alpesi országban, elsősorban a munkaerő-piaci igények mozgatják. Ezen belül magasan képzett munkaerő elsősorban Észak- és Közép-Európából érkezik, míg a dél-európai országokból főleg alacsonyabb képzettségűek helyezkednek el Svájcban. Észak-Amerikából túlnyomórészt igen keresett szakemberek érkeznek, míg a harmadik világ országaiból menekülteket fogadnak be.

A különleges képzettségű szakemberek többnyire Zürich, Basel övezetében, illetve a Genfi-tó

Nem minden a pénz, még Svájcban sem
Az alkalmazottak számára gyakran nem a bér a legfontosabb, hanem munkahelyük légköre, a vezetőkhöz fűződő viszony és a cég presztízse. A munkavállalók elvárásait mutatják svájci vizsgálatok is.

környékén telepednek le, és általában viszonylag rövid ideig dolgoznak az országban, nem kapcsolódnak ahhoz különösebben.

Áll ez az uniós államokból érkezettek egy részére is. Az utóbbiaknak mintegy 42 százaléka kíván véglegesen megtelepedni Svájcban. A fő ok, hogy a férfiak 78, a nők 69 százaléka úgy érzi: jól ki tudják használni tudásukat, képzettségüket munkahelyükön. Háromnegyedük a svájci társadalomhoz tartozónak érzi magát, és túlnyomó többségük általában elégedett azzal, hogy ebben az országban él. Még az afrikaiak 40 százaléka is problémamentesnek tartja az életstílushoz való alkalmazkodást.

(Forrás: Neue Zürcher Zeitung)