Súlyos károkat okozhat az új cafeteria szabály a dolgozóknak szakszervezetek szerint

2016. június 02. csütörtök - 18:14 / PP/MTI
  •    

Eltérően értékelik a kormány által a parlamentnek benyújtott új cafeteria szabályokat a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórum (VKF) munkavállalói oldalának képviselői, azonnal egyeztetni akarnak.

A kormány javaslata szerint az alkalmazottak kedvezményes adózás mellett évente 100 ezer forintot kaphatnak készpénzben, ezen felül a közszféra alkalmazottjainak 100 ezer forintot, a magánszféra dolgozóinak 350 ezer forintot utalhat SZÉP-kártyára a munkáltató. Sok kedvelt juttatás eshet áldozatul a cafeteria készpénzesítésének. Az iskolakezdési támogatás, a BKV bérlet és például az önkéntes pénztári juttatások adóterhe is jelentősen nő. De a beadott javaslat szerint az Erzsébet utalvány is drágább lesz, bár annak megőrzéséről nyilatkozott a kormány. Itt találja a részleteket.

A Magyar Szakszervezeti Szövetsége (MASZSZ) az MTI-nek csütörtökön eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: a kormány javaslata elfogadhatatlan a szakszervezet számára, hiszen jelentősen korlátozza a dolgozók mozgásterét, és indokolatlanul kedvez a SZÉP-kártya lobbinak.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke az MTI-nek azonban úgy nyilatkozott, hogy elfogadhatónak tartja a kormány csütörtöki javaslatát, egyebek közt azért, mert megmarad a SZÉP-kártya, amely a munkavállalók rekreációját szolgálja.

Kép: Wikimedia

Kép: Wikimedia

A MASZSZ elítéli a dolgozók közti megkülönböztetést, szerintük ugyanazok a keretek kell, hogy vonatkozzanak a köz- és a versenyszféra munkavállalóira.

A szakszervezeti szövetség arra is rámutatott, hogy bár a kormány is hangoztatja az öngondoskodás fontosságát, az új cafeteria-rendszerből kihagyták az önkéntes nyugdíjpénztárakat, ez pedig súlyos károkat okozhat a dolgozók számára. A MASZSZ határozottan kiáll amellett, hogy az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári tagdíj továbbra is választható cafeteria elem maradjon.

A Liga szakszervezetek (Liga) az MTI-nek csütörtökön eljuttatott közleménye szerint a szakszervezet a SZÉP-kártyák kérdésében a MOSZ álláspontjával, az önkéntes nyugdíjpénztári rendszer megszűnésének ügyében pedig a MASZSZ véleményével ért egyet. A munkavállalók megkülönböztetésével kapcsolatban pedig kiemelték, hogy súlyosan diszkriminálná a közszféra munkavállalóit.

A MASZSZ megfogalmazott egy megoldási javaslatot, amely szerint a dolgozó maga dönthesse el, hogy a cafeteria-keret mekkora részét kéri készpénzben, és az bruttósítva épüljön be az alapbérébe, illetve mennyit igényel SZÉP-kártyán. Ez a változtatás a szakszervezeti szövetség szerint a SZÉP-kártya kibocsátókat arra ösztönözné, hogy kedvezményekkel igyekezzenek megnyerni a munkavállalókat szolgáltatásuk igénybevételére.

A Liga továbbra sem támogatja a cafeteria béresítését, mivel ez a megoldás álláspontjuk szerint a társadalombiztosítási rendszer bevételét és a munkavállalók várható nyugdíját is csökkenti.

A beterjesztett módosítás miatt a MASZSZ és a Liga is követeli a VKF azonnali összehívását.