Startup ennél többet nem kívánhat

2018. július 17. kedd - 10:02 / piacesprofit.hu
  •    

Befogadótérként működő központ nyílt Budapesten a hazai startupok, innovatív vállalkozások, szabadúszók, valamint a velük együttműködő nagyvállalatok számára. A Millenáris Startup Campus célja, hogy Budapestet elhelyezze a globális startup térképen és a regionális innováció központjává váljon.

 

A jelen

A Millenáris Startup Campus első ütemében egy időben közel 200 fő befogadására alkalmas. 98 munkaállomást, 17 dedikált irodát, 7 tárgyalót, 100 fős előadótermet, két szemináriumi termet, valamint 1500 fős konferenciatermet foglal magában.

Millenáris Startup Campus Kép: Rácz László (N3 Kommunikáció)

Millenáris Startup Campus
Kép: Rácz László (N3 Kommunikáció)

Az elmúlt évtizedben nagy népszerűségre szert tett coworking irodák új generációja az ún. megacampus. Ezek olyan, több tízezer négyzetméter alapterületű létesítmények, ahol

egy fedél alá kerül a startupok kritikus tömege, az őket kiszolgáló vállalkozások (inkubátorok, akcelerátorok), illetve a startup-kultúra iránt érdeklődő nagyvállalatok.

Az első ilyen központot, a Campus London-t a Google nyitotta meg; azóta már Párizsban, Berlinben és Lisszabonban is működnek hasonló létesítmények. Hazánkban az állam vállalta, hogy a startup-szcénát ösztönző lépések egyikeként befogadótérként funkcionáló központot alakít ki Budapest frekventált területén.

Minden hely elkelt Kép: Rácz László (N3 Kommunikáció)

Gyorsan fogynak az irodák
Kép: Rácz László (N3 Kommunikáció)

 

A létesítmény célja, hogy Budapestet elhelyezze a globális startup térképen és a regionális innováció központjává váljon. A Campus helyet ad a technológiai színtér különböző szereplőinek, valamint alkalmas nemzetközi léptékű rendezvények lebonyolítására is.

A múlt

A Millenáris Startup Campusnak helyet adó budai környék több mint másfél évszázada a magyar innováció egyik központja. Mechwart András már 1878-ban elektrotechnikai osztályt létesített a Ganz Ábrahám alapította vasöntödében, hogy kihasználja az erősáramú villamosiparban rejlő lehetőségeket.

Rácz László (N3 Kommunikáció)

Rácz László (N3 Kommunikáció)

Az üzemegység önállósodásával jött létre a mai Millenáris területén a Ganz Villamossági Gyár: a jelenlegi D épület a huszadik század fordulóján épült szerelőcsarnok, az 1997-ben ipari műemléki védelemben részesített B épület pedig az 1911-12-ben épült nagyszerelde. A gyárban olyan tudósegyéniségek álltak alkalmazásban, mint Déri Miksa, Bláthy Ottó Titusz vagy Zipernowsky Károly, de Nikola Tesla is itt fedezte fel a forgó mágneses mező elvét.

A tervek szerint 2019 végéig az MSC további irodák mellett olyan új funkciókkal is kibővül majd, mint a saját digitális stúdió, vagy a prototípusok készítését lehetővé tevő ún. makerspace.

Már az egész világot behálózza a Startup Campus program
Bemutatkozott a Startup Campus Global Program. A decentralizált inkubátor hálózat célja, hogy az egész világot átfogó szervezetként segítse az érettebb startupok nemzetközi piacra lepését.

Az egy hete megnyílt Campusban már az asztalok kétharmadára igény van, a dedikált irodákra pedig már most két és félszeres a túljelentkezés.

Az asztalok és az irodák egy-egy napra, vagy tartósan is bérelhetők. Az első tartós bérlők többek között olyan innovatív megoldásokkal foglalkoznak, mint a blockchain-technológia vagy a termelékenységnövelő alkalmazások, alapítóik között pedig már komoly szakmai és üzleti sikereket felmutató vállalkozók is megtalálhatók.

A központ az idei évben tesztüzemben (béta-üzemmódban) működik. Az első beköltözőket szakmai szempontok alapján választják ki, és az ő konstruktív észrevételeikre is számítanak a szolgáltatások finomhangolása során.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.