Sorry, csaltunk

2016. július 26. kedd - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Bocsánatot kért a demokrata párt Bernie Sanders-tól, hogy manipulálták az adatokat Clinton javára. Mindeközben a Sanders „hívők” tüntettek. A hír csak ennyi, de annál jobban lehet emiatt aggódni.

Kép: CNN.com

Kép: CNN.com

Aggodalomra ad ugyanis okot, ha azt is figyelembe vesszük, hogy Trump-ot elég egységesen választotta meg a republikánus párt. Ugyanis, ha emiatt a Sanders pártiak átszavaznak, akkor Isten mentse meg Amerikát és a világot is. Egy biztos, akkor egy kicsit komolyban aggódhatunk a befektetéseink, a demokrácia és még sok más miatt is. Kamatdöntő ülést tart ma az MNB Monetáris Tanácsa. A piac arra számít, hogy marad a 0,9%-os alapkamat – vélekedtek reggeli elemzésükben az Erste Befektetési Zrt. szakértői.

“Hillary Clintonnak kell az Egyesült Államok következő elnökének lennie” – szögezte le helyi idő szerint kedden a demokrata párti elnökjelölt-állító konvenciójának első napján utolsó felszólalóként elmondott, szenvedélyes beszédében Bernie Sanders vermonti szenátor, aki a demokrata elnökjelöltségért folyó versenyben az egykori külügyminiszter legnagyobb vetélytársának számított. Miután a first lady, Michelle Obama, valamint Cory Booker New Jersey-i és Elizabeth Warren massachusettsi szenátor szintén nagy hatású beszédben támogatta Hillary Clinton elnökjelöltségét, Sanders azzal fordult híveihez, hogy bármelyik objektív megfigyelőnek arra a következtetésre kell jutnia, hogy elvei és vezetői képességei szerint Clintonnak kell lennie az Egyesült Államok következő elnökének.

“Megértem, hogy itt, a konvenció csarnokában és országszerte sokan vannak, akik elkeseredtek az elnökjelölési folyamat végső eredménye miatt. Azt hiszem, korrekten fogalmazok, ha kimondom, hogy nálam elkeseredettebb senki nem lehet, de minden támogatómnak azt mondom: remélem, rendkívül büszkék a történelmi eredményre, amelyet elértünk” – mondta a szenátor.

Ezúttal sem hagyott kétséget afelől, hogy az őszi elnökválasztáson szerinte Clintonnak kell győznie. “Hillary Clinton kiemelkedő elnök lesz, és én büszkén támogatom őt itt, ma este” – szögezte le a szenátor. Úgy fogalmazott: minden választás arról szól, hogy ki kapjon hatalmat az elkövetkező négy vagy nyolc évre ahhoz, hogy az amerikaiak sorsát alakíthassa.

“Az egyetlen, akiben én bízom, és akiről azt gondolom, hogy valóban megvannak a képességei, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen, az Hillary Clinton” – hangsúlyozta. Hozzátette még: “Ha nem hiszitek, hogy ez a választás fontos, ha úgy vélitek, hogy kihagyhatjátok, akkor gondolkodjatok el azon, hogy Donald Trump elnökként kiket nevezne ki a legfelsőbb bíróság tagjaivá, és mit jelentene ez a polgári szabadságjogokra és országunk jövőjére nézve!”

 

Mindeközben a Nikkei nevű újság megint más számot lengetett be, mint gazdasági élénkítés. Ezúttal egy cirka 60 milliárd dolláros csomagról beszélt, amire jól beleadtak a Nikkei indexbe, és a jen is erősödött egy jó nagyot. Ha ez nem lenne elég, a Commerzbank ma lepte meg a piacokat a várakozásoknál kissé gyengébb előzetes negyedéves számokkal. A baj az, hogy módszertani változások miatt a tőkemegfelelés 0,5 százalékponttal 11,5 százalékra esett. Ez kivágta a befektetőknél a biztosítékot, így ma esést kíván produkálni az árfolyam. Viszont a részvény súlya a DAX indexben 0,75 százalék, azaz a DAX indexre a hatása gyakorlatilag nulla. Így talán az sem meglepő, hogy a DAX index esetében oldalazás pártiak vagyunk.

Tegnap a Richter új csúcsra emelkedett. A gyorsjelentését várhatóan csütörtökön teszi közzé, ami gyengébb lehet a tavalyi számoknál, amelyet emelt egy egyszeri tétel is. Ráadásul időarányosan jobb eredményre számíthatunk, mint ami az éves előrejelzésekből adódna a féléves számokra. Így a várakozások teljesülése esetén is az éves számok emelésére számíthatunk. Egy elemzőház ma emelte meg a részvények árfolyamát 325 forinttal 5.655-re (sic). Mindenesetre a BUX index esetében a mai napon oldalazásra számítunk, kis csökkenéssel.

USA

Gyengén teljesítettek tegnap a vezető tengerentúli mutatók. Korrekcióval indult a kereskedés, és bár a nap második felében talpra álltak a börzék, de így is mínuszban zártak (Dow Jones -0,42%, S&P500 -0,3%, Nasdaq -0,05%). Számos makrogazdasági adatot publikálnak ma a tengerentúlon. Az S&P/Case-Shiller házárindex mellett Conference Board fogyasztói bizalmi index, újlakás értékesítések és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index érkezik.

A Verizon hivatalosan is bejelentette, hogy 4,83 milliárd dollárért megveszi a Yahoo internetes üzletágát. A felvásárlás során a készpénzállomány és az egyéb részesedések nem kerülnek át a cég kezébe. A befektetőkkel azonban nem lehetett madarat fogatni, mivel Marissa Mayer továbbra is a cég élén marad, illetve a felszabaduló készpénzállomány felhasználásáról sem nyilatkoztak (osztalék formájában való kifizetés, vagy felvásárlási célpontok).

Piaczárás után érkezik az Apple harmadik negyedéves gyorsjelentése. Az elemzők szerint a bevételek 49,6 milliárd dollárról 42,2 milliárdra eshetnek – a cég áprilisban 41-43 milliárd dolláros sávot adott meg –, míg az egy részvényre jutó eredmény 1,85 dollárról 1,4 dollárra eshet. Az iPhone eladások esetében pedig 40 millió darabos értéket várnak, ami 20%-os csökkenésnek felelne meg éves alapon.

Európa

Az európai indexek közül a FTSE 100 index 0,3%-ot esett, a CAC40 index 0,2%-ot, a DAX 0,5%-ot emelkedett. A skót miniszterelnök szerint országának két lehetősége van. Az első esetben az Egyesült Királyság tagjaként próbálja érvényesíteni érdekeit, a második esetben leválik Nagy-Britanniáról és független lesz. A német IFO üzleti bizalmi index tegnap a vártnál jobban sikerült. A várakozások 101,2 pont helyett 102,2 pontot értek el.

Olaj, arany

A WTI 43,1 dollárra süllyedt ma reggel, miután a piac továbbra is aggódik a nyersolaj és termék túlkínálat miatt. Az EIA holnap jelenteti meg adatait, a piac szerint 2,25 millió hordóval csökkenhetett az USA nyersolaj készlete. Fontos lesz még a termékkészlet, elsősorban a benzintartalékok alakulása, amire a piac 600 ezer hordó növekedésre számít. Az USA termelése jelenleg 8,5 millió hordó/nap szinten áll, ami már második hete növekszik a fúróberendezések számának növekedése miatt.

Az arany 1.319 dolláron stagnált ma reggel. A piac továbbra is a Fed lépéseit figyeli leginkább, de a tervezett japán élénkítő csomag is nagy érdeklődést váltott ki. Rövidtávon a részvénypiaci mozgás és a dollár lesz elsősorban meghatározó. Egyre erősebbek a vélemények, hogy a Fed az év végén emeli a kamatokat, ami negatívan hat az arany megítélésére.

Devizák

Pénteken elesett az 1,1-es támasz az EUR/USD devizakeresztben, de tegnap megfordult az árfolyam és a dollár gyengülni kezdett. A ma reggeli kereskedésben tovább emelkedik a kurzus, és visszakapaszkodott az 1,10-es szint fölé. A holnapi Fed kamatdöntő ülés előtt nem várható nagyobb mozgás a devizapárban.

Tegnap elesett a 200 napos mozgóátlag az EUR/HUF devizapárban, és sikerült 312-ig tovább erősödnie a forintnak. Technikai alapon a 310-es támaszig eshet tovább az árfolyam. Ma az MNB kamatdöntő ülésére fognak figyelni a befektetők.

Távol-Kelet

Vegyes teljesítmény jellemezte az ázsiai börzéket. A Nikkei 1,5%-ot csökkent, viszont a Hang Seng 1,2%-ot, a Shanghai index pedig 0,6%-ot emelkedett.

Visszafogottabbak lettek a befektetők a japán gazdaságélénkítéssel kapcsolatban. Ennek hatására a jen erősödött a főbb devizákkal szemben, a japán részvénypiac pedig eséssel reagált. Valószínűleg pénteken már érdemi információk is napvilágot láthatnak, hiszen ekkor lesz japán kamatöntő ülés és várhatóan szintén pénteken vitatják meg a költségvetési kiegészítést.

Kínában 3 hónapos csúcsra ugrott a rövid bankközi kamatláb, melynek oka elsősorban technikai jellegű, a vállalatok adófizetési kötelezettsége miatti extra likviditásigénnyel magyarázható. Kínában a vállalatok számára az adófizetési határidő minden negyedévet követő hónap vége.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) a pozitív tartományban voltak.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”