Sokba fog kerülni az Erzsébet-utalvány az adófizetőknek

2016. február 29. hétfő - 10:26 / piacesprofit.hu
  •    

Az Európai Bíróság döntésének eredményeképp visszatérhetnek a béren kívüli juttatások piacára a nemzetközi utalványforgalmazó cégek, de mellettük ott lesz az Erzsébet-utalvány és a SZÉP-kártya is. Ám a magyar állam jobban aggódhat, mert lehet hogy kártérítést kell fizetnie.

az nhp éltette a vállalati hitelpiacot

Kép: Pixabay

A piacot vesztett korábbi utalványkibocsátók fel fognak lépni a káraik érvényesítése érdekében, és ha a bíróság a keresetnek helyt ad, akkor ez igen komoly anyagi következménnyel járhat a költségvetésre nézve” – nyilatkozta a HR Portálnak Dr. Bán Péter , az Ormai és Társai CMS Cameron McKenna LLP Ügyvédi Iroda ügyvédje.

Mint korábban megírtuk, február végén döntött úgy az Európai Bíróság, hogy nem egyeztethetők össze az európai uniós joggal a SZÉP-kártyarendszer és az Erzsébet étkezési utalvány rendszerének egyes elemei. Tudniillik a magyar cafeteriaszabályozás akadályozza a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságát, így valóban kiszorítják a külföldi cégeket a piacról. (Itt olvashat az ítéletről részletesen.) A kormány új szabályozást dolgoz ki, a változással még jól is járhatnak a munkáltatók.

Már itt is van a SZÉP-kártya kihívója
Az Európai Bizottság ítélete után alig pár nappal máris felbukkant egy cafeteria szolgáltató, amely belépne az magyar piacra. Hamar kihívója akad a monopóliumát elveszítő SZÉP-kártyának.

A SZÉP-kártya kapcsán elvileg felmerülhet a jogalkotással okozott kár, de itt nehéz lesz igazolni a közvetlen károkozást, hiszen egy elvesztett piaci lehetőségről van szó. Az Erzsébet-utalvány esetében viszont már más a helyzet. Mivel annak a rendszere magát az EU alapszerződést sérti, ezért a Magyar Állam kártérítési felelőssége fennállhat. „Az az egyértelmű gyakorlat alakult ki, hogy ha az adott jogsértés kellően súlyos (valljuk be, hogy nehéz durvább beavatkozást elképzelni a piaci folyamatokba, mint az Erzsébet-utalvány kapcsán történt), a kár ok-okozati összefüggésben van az uniós jogot sértő jogszabállyal és ha ez igazolható, akkor az államnak meg kell téríteni az általa okozott kárt. Várható tehát, hogy valamilyen módon a piacot vesztett korábbi utalvány kibocsátók fel fognak lépni a káraik érvényesítése érdekében, és ha a bíróság a keresetnek helyt ad, akkor ez igen komoly anyagi következménnyel járhat az EU bíróság döntése a költségvetésre nézve” – magyarázta Bán Péter.

„Fontos tudni, hogy a szolgáltatói kör bővülésére a munkáltatóknak nem kell azonnal reagálni a cafeteria-rendszerükben, számukra megfelelő időpontban mérlegelhetik, hogy melyik szolgáltatóval kívánnak együttműködni.” – nyilatkozta Fata László cafeteriaszakértő.