Sok cég már nyáron utalja a lakáshitel támogatást

2014. június 02. hétfő - 17:04 / piacesprofit.hu
  •    

2014. január 1-től a személyi jövedelemadó törvény szerint adómentesen támogathatja a munkáltató a munkavállalója lakáscélú hitelének törlesztését. Egy felmérés szerint sok cég már idén nyáron szolgál ezzel a juttatással.

Az új lehetőség a megvalósításkor rengeteg kérdést vetett fel, de 2014 áprilisában megjelent az ehhez kapcsolódó NGM rendelet, mely tisztázta ezeket. Ezt követően a munkáltatók újult lendülettel álltak neki a juttatás megvalósításának. A www.cafeteriatrend.hu szakportál 2014 májusában 248 munkáltató véleménye, elképzelései alapján vizsgálta, hogy ők mikorra tervezik a lakáscélú hitel törlesztés támogatásának első kiadását. Optimizmusra ad okot, hogy válaszadók 8 százaléka úgy nyilatkozott, hogy már élt is ezzel az adómentes lehetőséggel.

Forrás: cafeteriatrend.hu

A válaszok alapján úgy látszik, hogy a cégek jellemzően nem várnak, hanem folyamatosan dolgoznak az új juttatási elem használatán. A megkérdezett munkáltatók 31,5 százalékánál hamarosan – még a nyár végéig – megvalósul a hitel támogatás első utalása, de őszre a cégek majdnem fele (41,2%) túl lesz ezen.

(Itt megtalálja a lakáshitel támogatással kapcsolatos jogszabályokat és szankciókat!)

A válaszadók 18,6 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az idén még gyűjti a tapasztalatokat, és 2015-ben kezd neki az új elem juttatási rendszerbe illesztésének. A kitöltők mindössze 28,2 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem tervezi sem idén, sem jövőre, hogy a juttatási palettájuk részévé teszik a lakáshitel törlesztésének adómentes támogatását.

Így működik a lakáshitel támogatás a gyakorlatban
Április elején derült ki minden részlet az adómentesen adható lakáscélú hiteltörlesztési támogatásról. A kezdeti jogértelmezési fázison túljutva, már a gyakorlatban, az egyes konkrét esetekre, helyzetekre fordítjuk le a szabályokat. Ahogy az lenni szokott, az ördög a részletekben van. A Piac&Profit szakértője összegzi az eddigi tapasztalatokat.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek