Sokallják a hatósági árat az adatforgalomért a kereskedők

2014. január 03. péntek - 11:03 / piacesprofit.hu
  •    

Sokallják a kereskedők a havi nettó 1500 forintos hatósági árat az online kasszák adatforgalmáért, amelyet még tavaly állapított meg hatósági árként a minisztérium. Az NGM szerint ez az összeg lényegesen alacsonyabb mint a korábbi 2300 forintos piaci ár, a kereskedők szerint azonban 7-800 forint lenne elfogadható.

A sima kassza 1500, a PC-s kassza 2500 forintos havi díjért köthető be az internetre – Kép: Onlinekassza.hu

A szolgáltatók burkolt támogatása az online adatkapcsolatért fizetendő hatósági ár. A nemzetgazdasági tárca által meghatározott ár torz és elfogadhatatlan helyzetet eredményez – mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára a Magyar Távirati Irodának. A főtitkár szerint egyetértenek a pénztárgépek cseréjéhez nyújtott támogatás igénylési határidejének meghosszabbításával, amelyet teljesen ésszerűnek tartanak. Megjegyezte, hogy a már többször megígért határidő-hosszabbítást az NGM ezzel valóban betartotta. Véleménye szerint ugyanakkor az online adatkapcsolatra vonatkozó rögzített hatósági árral – amelyet túl magasnak tart – a pénztárgép cseréjére kötelezettek rosszabbul járnak, és ez torz és elfogadhatatlan helyzetet eredményez. A kiskasszás vállalkozások esetében a rögzített hatósági árnak a nettó 1500 forintos díjnál alacsonyabbnak kellett volna lennie az adatforgalmat alapul véve – mondta. Hozzátette: ezeknek a vállalkozóknak a havi 700-800 forintos ár lenne reális.

Információi szerint a PC alapú kasszát üzemeltetők pedig a nettó 2500 forintos árhoz képest jóval alacsonyabb, nagyjából ezer forint körüli díjat alkudtak ki maguknak a piacon a szolgáltatóknál. A hatósági lépés hátterében a főtitkár szerint az állhat, hogy rosszul mérték fel az online adatkapcsolati piacot.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint azonban a hatósági ár alacsonyabb a piaci árnál. A szaktárca közleménye szerint a december 30-án a Magyar Közlönyben kihirdetett adatszolgáltatási hatósági ár – havonta 1500 forint a kiskasszáknál, és 2500 forint a PC gépeknél – alacsonyabb, mint a piacon kialakult ár, tehát összességében csökkennek a vállalkozók terhei. Annak ellenére alacsonyabb a hatósági ár, hogy itt nemcsak hagyományos adatátvitelről van szó. A mobilinternet csak egy eleme a komplex szolgáltatáscsomagnak, ezért félrevezető a hatósági árakat a megszokott mobilinternetes árakhoz hasonlítani – áll a közleményben.

A hatósági ár bevezetésével megszűnik a pénztárgép-üzemeltetők kiszolgáltatottsága a szolgáltatóknak, mert így mindenki fix díjat fizet – vagy 1500 vagy 2500 forintot – tették hozzá. A jogszabály kifejezetten tiltja, hogy a szolgáltatók bármi másért díjat számítsanak fel. A díjak bármekkora adatforgalomra fedezetet nyújtanak, aminek azért van jelentősége, mert a rendszer indulásakor nyilvánvalóan sok szoftverfrissítésre, eseti adatszolgáltatásra kell számítani, azaz az új gépek első éve jelentősebb adatforgalommal jár, mint a későbbi.

Mint a Piac & Profit korábban megírta, a kiskasszákra vonatkozó ajánlatok havi nettó 2300 forintot tettek ki több szolgáltatónál is.

Mégsem (mindenkit) szankcionál azonnal a NAV
Bár korábban többször fogadkozott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hogy január elsejétől szigorúan be fogja tartatni az online pénztárgépekre való átállást a boltokban, végül mégiscsak enyhítenek az elvárásokon. Az ellenőrzések azért folytatódnak.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek