Sok kicsi sokra megy: takarékoskodjunk a nyomtatópapírral!

2014. augusztus 19. kedd - 19:27 / piacesprofit.hu
  •    

Egy átlagos irodai dolgozó évente közel 10.000 oldalt nyomtat ki. Ha összeadjuk valamennyi munkatárs papírfogyasztását, egy közepes vagy nagyobb vállalatnál már szabad szemmel jól látható tételt jelent a könyvelésben a papír beszerzésének költsége. Olyan funkciókat mutatunk be, amelyek megkönnyítik az irodai munkavégzést, azonban a felhasználók kevéssé ismerik, vagy nem általánosan elterjedt a használatuk.

Kép: Pixabay

Egy átlagos irodai dolgozó évente közel 10.000 oldalt nyomtat ki. Ha összeadjuk valamennyi munkatárs papírfogyasztását, egy közepes vagy nagyobb vállalatnál már szabad szemmel jól látható tételt jelent a könyvelésben a papír beszerzésének költsége.A nyomtátókat és nyomtatási megoldásokat forgalmazó OKI segítségével most néhány olyan funkciót mutatunk be, amellyel eredményesen csökkentheti irodai költségeit.

Csakhogy papírgyártás jelentős terhet ró a környezetre is – nem csak a kivágott fák miatt, hanem mert a harmadik helyen szerepel a legtöbb energiát igénylő gyártási tevékenységek között, az üvegházhatású gázok kibocsátása terén pedig a negyedik helyen áll a feldolgozóiparban. Éppen ezért az OKI nem csupán költséghatékonysági, de környezetvédelmi szempontból is szorgalmazza a hatékonyabb papírfelhasználást.

A leggyakrabban használt költségcsökkentési megoldás a kétoldalas nyomtatás. A legokosabb megoldás, ha eleve ezt adjuk meg alapértelmezett beállításként, és csak akkor váltunk egyoldalas nyomtatásra, ha kifejezetten arra van szükség.

Azzal is csökkenthetjük a papírigényt, ha kisebb méretben nyomtatunk vagy fénymásolunk, hiszen sok esetben csökkentett méret mellett is megfelelően látható a tartalom. Ha egy többoldalas dokumentumot szeretnénk takarékosan kinyomtatni, egy oldalra tömörítve mondjuk egy prezentáció diáit vagy egy konferencia programját, akkor az N-Up funkciót használva 2, 4 vagy akár 8 oldalt is rányomtathatunk egy oldalra. Ez a funkció ugyanakkor arra is alkalmas, hogy egy dokumentum egymással megegyező tartalmú oldalait kisebb méretben sokszorosítsa, így például egy menükártyát egy oldalra helyezve több példányban nyomtat ki, a nyomatot pedig kiosztás előtt már csak darabokra kell vágni.

Úgy is módosíthatjuk a nyomtatandó vagy másolandó dokumentum méretét, ha a Reduce/Enlarge funkció segítségével lekicsinyítjük/ felnagyítjuk azt. Amennyiben például nincs szükségünk egy teljes A3-as oldal másolására, akkor a Zoom funkció segítségével rá is közelíthetünk (1%-os léptékekkel) a számunkra szükséges részre és rámásolhatjuk egy A4-es papírra.

Ha minél alaposabban megismerjük készülékünk funkcióit, akkor ezek a változtatások mindössze néhány gombnyomásba kerülnek. Lehet, hogy ezekkel a módszerekkel mindössze napi néhány lapot takarítunk meg, de ismerjük a mondást: sok kicsi sokra megy.

Így spóroljunk az irodai rezsiköltségekkel!
Egyre több vállalkozás döbben rá, hogy mennyi pénzt pazarol el a nem hatékony irodai működés miatt. Most összegyűjtöttünk néhány tippet, amivel csökkentheti az irodája rezsiköltségét.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek