Segítség egy vállalkozás indításához

2011. október 17. hétfő - 12:40 / piacprofit.hu
  •    

A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (Fivosz) egy olyan instant vállalkozásindítási csomagot fejlesztett ki, mely az induló vállalkozóknak "eddig nem látott módon" tud segíteni és jelentős költség- és időmegtakarítást biztosítani.

 

Gyakorlati oktatás kell
A fiatalok nem ismerik a sikeres hazai történeteket – még az üzleti tanulmányokat folytatók sem -, és az oktatásból is hiányzik a gyakorlati útmutatás a Fivosz tapasztalatai szerint. Az iskolákban a szakmai kérdések, piaci helyzetek stratégiai szintű, általános elemzésével rendszeresen foglalkoznak, de senkitől nem tanulják meg, hogyan működik az üzlet a hétköznapokban. Ha a munkatapasztalattal nem bíró, főiskolát vagy egyetemet végzett elméleti szakemberek vagy a középiskola után munkalehetőség után kutató fiatalok úgy érzik, vállalkozóként minden energiájukat adminisztratív, adó- és munkajogi, szabályozási, munkaerő-piaci és egyéb, nem szakmai ügyek fogják lekötni, nem meglepő, hogy igyekeznek majd elkerülni a vállalkozás intézményét – írja a Szövetség.

Tíz hazai induló vállalkozásból csupán egy lesz sikeres. A legtöbb esetben az újonnan alakuló vállalkozások nem tudnak elég biztos alapokkal indulni, s mire a teljes cég összeáll, nagyon sok idő eltelik és elfogy a tulajdonosok pénze, lelkesedése. Főként az ,,első céges" vállalkozóknál és a fiatal vállalkozóknál figyelhető meg a fent említett folyamat, amely egy piacképes ötletet is képes rémálommá változtatni. Egy vállalat abban az esetben válhat valóban nyereségessé, ha sikerül gyorsan biztos alapokra helyezni és mihamarabb képessé tenni arra, hogy pénzt termeljen.

Sok esetben két-három hónap telik el, amíg az újonnan létesült gazdasági társaság tulajdonosai megteremtik a működéshez szükséges feltételeket. A megfelelő iroda/székhely, ügyvéd, könyvelő, pénzügyi szolgáltató, számlázó szoftver, stb., kiválasztása folyamán a legtöbbször a vállalkozás törzstőkéje is elköltésre kerül, pedig általában csak ez után jelentkezik igény az arculat és weboldal kialakításra; melyek ma már elengedhetetlen kellékek az első ügyfelek bizalmának elnyeréséhez.

Komplett csomagot kapnak a kezdő vállalkozók

Jelen pillanatban hazánkban – sok más szomszédos országgal ellentétben – nincs olyan állami program, mely az induló és fiatal vállalkozókat segítené, pedig a 34 év alatti magyar fiatalok 96 százaléka nem mer, és nem is vállalkozik. A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége ezért egy olyan instant vállalkozásindítási csomagot fejlesztett ki, mely az induló vállalkozóknak "eddig nem látott módon" tud segíteni és jelentős költség- és időmegtakarítást biztosítani.

„Olyan egyedi eszközt fejlesztettünk non-profit alapokon, mellyel minden kezdő nagy biztonsággal és – még egy 500 ezer forint törzstőkéjű Kft. alapításakor is – jelentős likviditási tartalékkal tud elindulni. Büszkék vagyunk rá, hogy eddig példa nélküli és konkrét segítséget tudunk adni az induló vállalkozóknak. Reméljük kezdeményezésünk kimutathatóan hozzá tud majd járulni a kkv szektor megerősödéséhez." – mondta Kovács Patrik, a FIVOSZ alapító elnöke.

Segítség az induláshoz Fotó: sxc
Segítség az induláshoz
Fotó: sxc

A négyféle Start csomagban a cégalapításon és a kedvezményes bankszámlán túl, az adó-, jogi-, pályázati-, banki-, pénzügyi tanácsadás mellett, vezetői coaching, székhelyszolgáltatás, szerződésminták és tárgyalóhasználat is megtalálható, sőt az ifjú vállalkozó komplett céges arculatot, honlapot és hirdetési lehetőséget is kap. A csomagok között minden kezdő vállalkozó megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet, a szövetség tagjai között pedig a szerencsésebbek első ügyfeleikre is rátalálhatnak. (További információ a www.instantceg.hu oldalon található.)

További lehetőségek

Az induló vállalkozások a kockázatitőke-alapok számára túl kicsik, „zsebből" indulni pedig jellemzően nincs pénzük. Számukra az előző megoldás mellett inkubátorprojektek és az „üzleti angyalok" jelenthetnek megoldást, akik lassan, de biztosan megjelennek a magyar piacon is. Az első magyarországi „angyal-befektetői" tőkealap épp nagy erőkkel keresi első befektetését, és befektetőket is folyamatosan toboroz. A magvetőtőke-modellt meghonosítani kívánó Day One Capital egyenként nagyjából 20-80 millió forintot – első körben összesen 400 milliót – fektetne abszolút kezdő cégekbe, hogy azokat pár éven belül kockázatitőke- vagy szakmai befektetőknek adja tovább. Emellett számos különböző üzletiangyal-klub szerveződik, hogy egyes tematikák mentén összehozza az innovátorokat a befektetőkkel. A Valley Connect Incubator idén májusban kezdte első befektetéseit, és kimondottan a már említett nagyon korai szakaszban finanszírozza a prototípusok elkészítéséig tartó fázist 3-5 millió forintos tőkejuttatással.

Emellett szükség lenne olyan alapismeretek oktatására is, mint például egy üzleti terv összeállítása vagy a kockázati tőke működése alapjainak megismertetése. A folyamatos tanulás elengedhetetlenségét a Startup Genome 650 vállalat bevonásával készült kutatása is megerősíti, ahogyan az is egyértelművé válik belőle, hogy a technológiai tudás mellett az üzleti háttér is nagyon fontos. Az eredmények szerint egy mindkét területen biztos háttérrel rendelkező csapat 30 százalékkal nagyobb bevételt tud elérni, és majd háromszor olyan gyorsan növekszik, mint a csak az egyik szempontból kiváló versenytársak.

A még teljesen kezdőknek – elsősorban egyetemistáknak – kíván segíteni a Microsoft Garázsprojekt kezdeményezése, de fejlesztésre a már meglévő cégeknek is szükségük van. Az alapvetően már üzleti tevékenységet folytató – az egészen kicsiktől a nagyokig számos céget összefogó – klaszterek a tagjaik közötti informális kapcsolatok élénkítésével, később kockázatitőke-befektetők bevonásával segítik az innovációkat. Feladatuk elsősorban projektek katalizálása – mondja a technológiai témákkal foglalkozó Mobilitás és Multimédia Klaszter igazgatója, Málnay Barnabás. Az árbevétel arányában fizetett tagdíj a legkisebbeket sem zárja ki – jelenleg a tagság 20 százaléka startup kategóriába sorolható -, és kiváló terepet jelent a tapasztalatszerzésre. A csatlakozók amellett, hogy egy akkreditált klaszter tagjaként más pályázatokon való részvételre válnak jogosulttá, akár üzleti modell elkészítéséhez is segítséget kaphatnak.

Novemberben a legjobbakat díjazzák

November végén immár második alkalommal osztják ki az Országos Fiatal Válalkozói Díjat. A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége és a VOSZ-KMRSZ által tavaly alapított díjat kiérdemelt fiatal válllakozó nem kizárólag szakmai elismerést kap, hanem egy fél millió forint értékű kommunikációs kampányt is.

A díjra 18 és 35 év közötti, saját vállalkozással bíró természetes személyek jelentkezhetnek vagy jelölhetőek. A zsűri az elbírálás szempontrendszerében figyelembe veszi a vállalkozás(ok) profilját, nyereségességét, a vállalati kultúrát, a szolgáltatások- és termékek minőségét, a díjazott személyes motivációját és a vállalkozás(ok) társadalmi hasznosságát.

A jelentkezők 2010. november 12. éjfélig küldhetik el pályázatukat az [email protected] e-mail címre.