Segítenek megszerezni a támogatást

2017. április 11. kedd - 06:50 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Megkezdődött április 7-én az egységes kérelmek 2017. évi benyújtási időszaka, ennek keretében a gazdák 41 jogcímen igényelhetnek területalapú és közvetlen agrártámogatást. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) több mint 600 falugazdásza országszerte ingyen, személyesen segít a gazdálkodóknak a kérelmek beadásában.

A Kamara falugazdász-hálózata ingyen segíti a gazdálkodókat az egységes kérelmek időbeni és előírások szerinti benyújtásában. 2014 óta minden évben a kérelmek 70-80 százalékát a falugazdászok segítették beadni. Átlagosan egy hektárra 70 ezer forintnyi támogatást kaptak az igénylők, javarészt a NAK aktív közreműködésével.

Plusz pénzek
Idéntől a juh- és kecsketartók új támogatást igényelhetnek – mondta el Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár egy hétvégi rendezvényen. A tenyészkos és -bak tenyésztésbe állításához az agrártárca az idén mezőgazdasági csekély összegű támogatást nyújt. Az államtitkár hangsúlyozta, a minisztérium 1,7 milliárd forint összegű kerettel jövedelempótló támogatást hozott létre a madárinfluenza miatti károkkal leginkább érintett kacsa- és libaágazatok részére. A Magyar Államkincstár a támogatási kérelmek nyomtatványait április 15-éig küldi ki az érintetteknek. Czerván György szólt a Nemzetgazdasági Minisztérium Azonnal cselekszünk elnevezésű programjáról is. A madárinfluenza miatt bekövetkezett foglalkoztatási nehézségek enyhítésére – elsősorban a vágó- és feldolgozó vállalkozások számára – a nemzeti költségvetésből mintegy egymilliárd forintos összeg áll rendelkezésre.

A kérelmek benyújtására 2017-ben is csak elektronikus úton, a Magyar Államkincstár erre létrehozott internetes felületén van mód. Az előző évhez képest hamarabb, már április 7-étől lehetőség van a kérelmek benyújtására, azokat szankciómentesen május 15-ig lehet beadni. Az egységes kérelmek a továbbiakban is beadhatók, június 9-éig azonban már csak szankcióval együtt fogadja be az igényeket a Magyar Államkincstár.

A NAK hatszáznál több falugazdásza idén is áll a gazdálkodók rendelkezésére a kérelmek kitöltésében, beadásában valamint a későbbi fázisokban is segítve- közölte a szervezet. Mindehhez a gazdálkodóknak javasolt időpontot egyeztetni a falugazdászokkal, akiknek elérhetőségei megtalálhatók a NAK internetes portálján (www.nak.hu/nyitolap jobb oldalt alul, a falugazdász-kereső segítségével). A gyorsabb ügyintézés érdekében a személyes találkozóra tagjainknak érdemes a benyújtáshoz szükséges dokumentumokat és – akiknek van – a kártya alapú őstermelői, vagy új kamarai igazolványukat magukkal vinniük.

A Kamara technikai segítséggel, informatikai eszközökkel is rendelkezésre áll, ami hagyományosan a kisebb gazdálkodók számára nagyon fontos az internetes benyújtáshoz.

Idén több apró jogszabályi módosítás is szükségessé tette a Kamara Zöldítés gazdálkodói kézikönyvének frissítését. Az aktualizált kiadvány szintén elérhető a NAK portálján, így az idei egységes kérelmek beadásakor már ebből tájékozódhatnak az érintettek. A kérelmek benyújtásában a Kamara egy másik kiadványa, a Közvetlen támogatások kézikönyv is segíthet.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek