Segít az adókedvezmény, könnyebben dolgozhatnak a megváltozott munkaképességűek

2016. április 19. kedd - 17:12 / piacesprofit.hu
  •    

A munkaerő-kölcsönzés szabályozásának megváltozásával, az átengedhető adókedvezmény bevezetésével a cégek jobban érdekeltté váltak a speciális helyzetű munkavállalók foglalkoztatásában. A piacon zajló trendeket mégis ellentmondásosnak tartja a megváltozott munkaképességűek nyílt munkaerő-piaci integrálásával foglalkozó RehabJob.

– Az elmúlt időszakban az átengedhető „adókedvezmény” bevezetésének köszönhetően, valamint a rehabilitációs ellátáshoz kapcsolódó 4 órás munkaidőplafon bérplafonra változtatása révén megnövekedtek a megváltozott munkaképességűek elhelyezkedésének esélyei – mondta Dobár Attila, a RehabJob ügyvezető igazgatója.

Az új szabály szerint a kötelező foglalkoztatási szintbe (25 fő felett legalább 5% megváltozott munkaképességű munkavállaló) ott számítódik be a kölcsönzött megváltozott munkaképességű munkavállaló, amelyik cégnél a kölcsönbe adó és a kölcsönbe vevő megegyeznek. Így tehát a kölcsönbe adó „átengedheti” az adott státuszt és a kölcsönbe vevő azt saját magához számíthatja, ezáltal arra a munkavállalóra vonatkozóan nem kell megfizetnie a rehabilitációs hozzájárulást (964.500 Ft / év).

Korábban emellett a rokkantsági ellátás megszüntetéséhez a bérplafon (minimálbér másfélszerese), a rehabilitációs ellátáshoz pedig a munkaidőplafon (napi 4 óra) társult. Most már mindkettő esetében egységesen a bérplafon van hatályban. Vagyis bármennyit dolgozhatnak az érintettek, feltéve, hogy a háromhavi jövedelmük nem több a minimálbér 150 százalékánál.

kerekesszék jel

Kép:Flickr

– Csak bízni tudunk abban, hogy ezek is ellensúlyozzák azt a rossz gyakorlatot, ami a megváltozott munkaképességűeket automatikusan az akkreditált, védett foglalkoztatók irányába orientálja. Meggyőződésem, hogy az ott végzett munka konzerválja a hátrányos helyzetűek negatív megítélését, az alacsony önbecsülést és tovább erősíti a mesterséges és az integrált munkaerőpiac közötti falakat. Abban bízunk, hogy a legújabb szabályozási lépések a nyílt munkaerő-piaci integrációt erősítik, és egyre több megváltozott munkaképességű számára adják meg az önálló munkavégzés büszkeségét és örömét – tette hozzá Dobár Attila. (Erről ld. keretes írásunkat.)

Gucci táska a minimálbér feléért
Megváltozott munkaképességű munkavállalók ezrei “ragadtak be” az akkreditált munkáltatók által tömegével kínált állásokba, és olyanok is gyakran töredék bérért végeznek betanított munkát, akik egyébként a nyílt munkaerőpiacon is jó eséllyel megállnák a helyüket. Így fordulhat elő, hogy a megváltozott munkaképességű munkavállalók a minimálbér feléért 4 órában például 3000 eurós Gucci táskákat varrnak.

– A befogadás további erősítésére, az elfogadó megítélés támogatására indítjuk el újból a Sorsváltó programunkat, ezt a cégek által megrendelhető, egy napos különleges kezdeményezésünket. A tavaly már sikerrel debütáló program lényege, hogy minél több emberrel tudjuk megosztani a hátrányos helyzet érzését. A játékos keretek ellenére azoknál a cégeknél, ahol a kerekesszékes közlekedést, hétköznapi akadályok leküzdését, a korlátozott látással való tájékozódást, a mindennapi feladatok vakon vagy szimulált látáscsökkenéssel való megoldását modellező programunkat be tudjuk mutatni, lényegesen megnő a megváltozott munkaképességűek befogadásához fűződő érzékenység. A saját életében szinte mindenki rendre említ olyan családtagot, vagy ismerőst, aki akár a mindennapos életvitelében komoly fizikai korlátokkal küzd, mégis nagyon kevesen szeretnék vagy merik kipróbálni valójában mit is jelent az adott helyzetben a mindennapi akadályok leküzdése. A Sorsváltó program mindezt egy munkahelyi környezetbe ülteti át, és ha csak ideiglenesen is, de minden résztvevőt kerekesszékbe ültet vagy fehér botot ad a kezébe” – mondta Markos Ádám, a RehabJob szakmai vezetője. (A szakemberek szerint egyértelműen a mentális akadálymentesítéssel kell kezdeni a befogadó oldalon.)

A RehabJob a Sorsváltó programot a Láthatatlan kiállítással és a mozgássérültek rehabilitációjával foglalkozó MEREKkel közösen szervezi. A programot tetszőleges időszakra bármelyik cég vagy szervezet megrendelheti. A tavalyi tapasztalat szerint a legtöbben egy-egy vállalati nap keretébe illesztik az érzékenyítést szolgáló programot.

 

 

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek