Sajtreszelő és uborka után épülhet a tulipán

2018. november 29. csütörtök - 20:04 / piacesprofit.hu
  •    

Háromszáz méter magas épületet terveznek London belvárosába, de szakemberek megfúrhatják, mert a légi forgalom biztonságát féltik tőle.

Norman Foster, a világhírű brit építész tervezte a tulipánra emlékeztető óriási tornyot, amely – az alakjuk miatt a Sajtreszelő és az Uborka elnevezést kapott korábbi tornyok után – a főváros legújabb, páratlan látványossága lenne. A 305 m magas felhőkarcló körül üveggömbök mozognának, azokból a látogatók egyedülálló körképet kapnának Londonról. A Tulip Tower éppen kétszer olyan magas lenne, mint a nevezetes óriáskerék.

Kép: Bangó György

Kép: Dzsordzsi Bangoo

A jövendő magasépülettől nem messze fekvő London City Airport szakértői azonban figyelmeztettek: a sajátos épület a maga kilátó-gömbjeivel veszélyeztetné a légi közlekedés biztonságát, a mozgó üveggolyók ugyanis megzavarják a radar-rendszereket.

A Tulip Tower 2025-re készülne s a kilátóhelyiségek mellett 360 fokos panorámát nyújtó étterem is lenne benne. A terveket azonban – éppen a biztonsági meggondolások miatt – az illetékes hatóságok még nem hagyták jóvá.

Már felhőkarcolók is épülnek fából
A beton volt a 20. század kedvenc építőanyaga. A 21. századé a fa lehet – könnyebb, gyorsabb, olcsóbb és környezetkímélő is magas épületeket fából emelni. Brit Kolumbia egyetemének 18 emeletes diákszállójába nemrég költöztek be a hallgatók.

Norman Foster nevét egyébként több sikeres projekt tette ismertté. Ő tervezte például a német parlament, a berlini Reichstag-épület kupoláját, a kuvaiti, a pekingi légikikötőt és a londoni Standsted repülőteret.

(Forrás: Guardian)