Saját szakállára is kiírja a pályázatokat a kormány

2016. október 18. kedd - 13:20 / piacesprofit.hu
  •    

Várhatóan már tavasszal kiírja a kormány az összes európai uniós pályázatot – mondta a Magyar Időknek adott interjújában Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese. Válaszaiból úgy tűnik, hogy a kormányzat előre menekülne az Európai Bizottsággal fennálló elszámolási viták miatt.

euró köteget számol

Kép:Fotolia

Október elején tudta meg a Portfolio, hogy teljesen leállíthatja a Magyarországnak járó uniós pénzek kifizetését az Európai Bizottság, mivel több területen is jelentős problémákat látnak. Leginkább azt nehezményezik, hogy kérdéses, valóban “befolyástól mentesen” döntenek a pályázatok elbírálásánál. Itt még nyitott a kérdés, de gyorsan biztosan nem lesz pénz.

Ahogy az is biztos, hogy hiába küldünk továbbra is kifogásolt típusú uniós pénzes kifizetésekről számlát, nem biztos, hogy kifizetik. Pontosabban így az biztos, hogy most még nem.

Csepreghy viszont a mai interjúban azt hangsúlyozta, a “vitás pontok” nem hátráltatják a pályázatok kiírását, sőt, fogalmazott a miniszterhelyettes “korábbi ígéretünket, amely szerint 2017 júniusára minden pályázatot meghirdetünk, talán hamarabb is teljesíteni tudjuk. Nem kizárt, hogy már jövő tavaszra elérhetővé tudjuk tenni az összes pénzt”. Ha a pályázatokat kiírják anélkül, hogy a vitás kérdések rendeződnének, az azt jelenti, hogy a kifizetéseket a magyar költségvetésnek kellene finanszíroznia. (Az összes strukturális és kohéziós támogatás a magyar állam által fizetett “kiegészítéssel” együtt mintegy 9000 milliárd forint, ami a tavalyi egész éves magyar GDP-nek csaknem a negyede.)

Az előlegfizetéssel kapcsolatos uniós aggályokkal kapcsolatban (amiről a Piac & Profit szakértője itt beszélt részletesen) Csepreghy is elismerte, hogy “van némi igazság”, de véleménye szerint az, hogy tízből egy vállalkozás visszaélhet az új szabállyal nem ok arra, hogy azon változtassanak.

Csepreghy arról is beszélt, hogy az uniós jog szerint arra nincs lehetőség, hogy egy ország migrációs politikája miatt megvonják tőle a kohéziós pénzeket, valamint ismét hangsúlyozta, 2020 után arra kell készülni, hogy az uniós támogatásoktól függetlenné váljon az ország. Elmondta azt is, hogy a 2014-2020-as uniós ciklus 8900 milliárd forintos fejlesztési keretének eddig már több mint 70 százalékát írták ki, a 276 meghirdetett pályázati forrás összege több mint 6400 milliárd forint.

 

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek