Saját patikát szeretne? Így kap hozzá hitelt!

2013. június 14. péntek - 06:18 / piacesprofit.hu
  •    

A kormány megtárgyalta és elfogadta a többségi gyógyszerészi tulajdon elérését segítő patikai hitelprogramról szóló előterjesztést - jelentette be a kormányszóvivő csütörtökön a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón.

A Magyarországon működő 2330 közforgalmú gyógyszertár közül jelenleg 352-ben nincs meg az 50 százalékos gyógyszerészi tulajdon, 487 gyógyszertárnál pedig a 25 százalékot sem éri el ez az arány. A cél az, hogy az elmúlt években kereskedelmi tevékenységgé vált gyógyszerellátás ismét a szakemberek, a gyógyszerészek kezébe kerüljön – emelte ki Szócska Miklós egészségügyi államtitkár. Ennek érdekében a kormány – más intézkedések mellett – előírta azt is, hogy a már meglévő gyógyszertárakban a gyógyszerészi tulajdonhányadnak 2014. január 1-jéig meg kell haladnia a 25, 2017. január 1-jéig pedig az 50 százalékot.

Júliustól igényelhető támogatás

Ehhez a kormány két támogatási konstrukciót dolgozott ki. Az egyikben államilag kamattámogatott hitellel, a másikban állami tőkebefektetés formájában segítenék a patikusok többségi tulajdonrészhez jutását. A hitelprogram keretében ez év júliusától 2016 végéig igényelhetnek támogatást a gyógyszerészek tulajdonjoguk növeléséhez.

Az államilag kamattámogatott hitelkonstrukciót azok vehetik igénybe, akik magánszemélyként vásárolnának tulajdonrészt. Ehhez az állam 6,7 százalék kamatozású hitelt ajánl, amelyhez 3,7 százalékos kamattámogatást nyújt, így a gyógyszerésznek 3 százalék kamatot kell fizetni. Abban az esetben ha valaki vállalkozóként akar patikai tulajdonrészt vásárolni, ott az állam megelőlegezi a vételárat, amelyet a patikusnak öt év elteltével három részletben kell visszafizetnie.

Mennyit költünk egészségre?
A krónikus betegségben szenvedők fele havonta legalább 5 ezer forintot költ el a patikában – derül ki a Szinapszis Kft. kutatásából, amelyet a cég a WEBBeteg.hu internetes portál megbízásából készített.

Megkapták a gyógyszerészek azt, amit kértek

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke elmondta, hogy tavaly júliusban a kormányfővel folytatott tárgyaláson három témában születette megállapodás. Az egyik, hogy a 2013-ra tervezett gyógyszerkasszát, a támogatások összegét vizsgálja felül a kormány. A másik, hogy a gyógyszertárak árrésveszteségének pótlására, illetve szolgáltatásának fejlesztésére 2013. január elsejétől bevezetik a szolgáltatási díját, a harmadik pedig, hogy a kormány kedvező konstrukcióval segíti a gyógyszertár-tulajdonosi program végrehajtását.

A gyógyszerészi kamara elnöke azt hangsúlyozta, hogy a kormány mostani döntésének értelmében elmondható, hogy a tavaly nyári megállapodás lényegében mindhárom témát tekintve eredménnyel zárult.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek