Saját magukban bíznak a magyar vállalkozások

2016. április 20. szerda - 09:31 / piacesprofit.hu
  •    

A mikrovállalkozások 65 százaléka, a kivállalkozásoknak pedig a 77 százaléka hajtott végre beruházást az utóbbi öt évben, és ezeket a fejlesztéseket több mint 90 százalékuk a saját profitjából finanszírozta - derül ki az MFB csoportba tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. friss kutatásából. A vállalkozások számára készfizetőkezességet biztosító társaság arra számít, hogy a következő időszakban többen intézményi garanciával kombinált bankhitelek segítségével valósítja majd meg a tervezett beruházásait.

A magyarországi mikro- és kisvállalkozások biztosra mentek az utóbbi években, ha beruházásról volt szó. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. megrendelésére a Kutatópont által készített felmérés szerint ugyanis a mikrovállalkozások 65 százaléka, a kisvállalkozásoknak pedig a 77 százaléka valósított meg különböző beruházást az elmúlt öt évben, és ezekhez 94, illetve 92 százalékuknál a saját nyereség jelentette a forrást. A hitelből történő fejlesztés aránya a mikro- és kisvállalkozásoknál egyaránt alacsony volt. (A kkv-k fele beruházást tervez idénre.)

Az országos beruházási adatok javulása viszont elemzők szerint nem a céges fejlesztéseknek, hanem az uniós pénzeknek köszönhető.

A kutatás szerint a mikrovállalkozások 30 százaléka tervez kapacitás- vagy termelésbővítő beruházást a következő hat hónapban, a kisvállalkozások körében pedig a 32 százalékos volt ez az arány. A bővítésben gondolkodó mikro- és kisvállalkozások egyaránt a megfelelő anyagi fedezetet nevezték a legfontosabb tényezőnek a beruházásról szóló döntés során.

Ez az ára a hitelgaranciának
Egy vállalkozás akár ingatlanfedezet nélkül is hitelhez juthat, ha hitelgaranciát vesz igénybe. A kezességvállalásnak ára van, amellyel érdemes minden cégnek számolnia, mielőtt kölcsönt vesz fel. Mit jelent mindez a gyakorlatban? Melyek a kezességvállalás buktatói? Összefoglaltuk.

-Bár a kutatás eredményei szerint a beruházások esetében a mikro- és kisvállalkozások egyelőre kevésbé támaszkodnak a banki hitelekre, ugyanakkor arra is rávilágított a felmérés, hogy az anyagi fedezet megléte kulcsfontosságú a mikro- és kivállalkozások beruházási döntéseiben – értékelte az eredményeket dr. Búza Éva, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: a Garantiqa Zrt. készfizető kezességi konstrukcióinak segítségével azok a vállalkozások is kaphatnak idegen forrást a tervezett beruházásaikhoz, amelyek e nélkül nem vagy nem feltétlenül kapnának hitelt egy banktól.

Dr. Búza Éva szerint a következő időszakban növekedhet majd azoknak a mikro- és középvállalkozásoknak a száma, amelyek garanciakonstrukcióval kombinált bankhitelekkel valósítják majd meg a fejlesztéseiket. A vezérigazgató szerint bővüléshez jó alapot ad a tavalyi eredmény. A Garantiqa kezességvállalási portfóliója 14 százalékkal 366 milliárd forintra növekedett, és az idén a társaság 15 százalékos bővüléssel számol. Dr. Búza Éva elmondta azt is, hogy a 2015-ben elért kiemelkedő – a kkv szegmens hitelezésének bővülését jóval meghaladó – növekedés érdemben javította a kkv szektor hitelekhez történő hozzáférését. 2015 végén a társaság kezelésében lévő portfólió közel 450 milliárd forintnyi hitel gazdaságba kerülését segítette elő.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek