Rúdtánc az irodában – csak az egészség miatt

2015. szeptember 08. kedd - 17:20 / piacesprofit.hu
  •    

Rúdtáncszobát rendezett be a dolgozók számára - egyelőre kísérleti jelleggel - egy budapesti cég. A cél, hogy a túlterhelt, ülőmunkát végző dolgozók egészségét óvják.

Rúdtáncszobát rendezett be dolgozói számára Az Athenaeum Kiadó – egyelőre kísérleti jelleggel – a cég központjában. A cég munkatársai munkaidőben is szabadon használhatják az akrobatikus sporteszközt.

Kép:Athenaeum Kiadó

Ez az első ilyen típusú kezdeményezés a Líra Könyv Zrt-nél, a fejlesztés tulajdonképpen válasz a dolgozói igényekre. A z Athenaeum közössége bordásfalat szeretett volna, mert a napi nyolc órában végzett, feszített tempójú irodai munka már középhosszú távon is gerincbántalmakat, mozgásszervi panaszokat okoz.

A munka-egészségügyi ajánlások szerint másfél óránként szükséges az ülő munka megszakítása és a test alapos átmozgatása, ugyanis a huzamos ideig tartó, rögzített testtartás lassítja a véráramlást, megnöveli a vértrombusok kialakulásának veszélyét, rontja az ízületek egészséges működőképességét, megterheli az emberi test vázszerkezetét.

Feláll, vagy meghal?
Amikor ezt a cikket olvassa, nagy valószínűséggel éppen ül – mint ahogy teszi ezt évente 2032 órában, sok más emberhez hasonlóan. A Szilícium-völgyben viszont már azt mondják, az ülés az új dohányzás.

Szabó Tibor Benjámin, a kiadó főszerkesztője a következőkkel indokolta a rúdtáncszoba kialakítását: „A kiadó a korábbi 30-40 helyett idén közel száz címet visz piacra, ugyanazzal a stábbal dolgozva, a munkatársak leterheltsége ezért jelentősen megnőtt. Klasszikus edzőterem kialakítására jelenleg nincs lehetőség, de valamit tennünk kellett. A rúdtánc mellett döntöttünk. A Dollhouse Stúdió-hálózat szakmai iránymutatásával és hathatós segítségével a kiadó munkatársai most már kiállhatnak a kemény hajtásból egy-egy fél órára mozogni, sportolni. Nemzetközi tapasztalat, hogy a munkaidőben végzett testmozgás elképesztő mértékben megnöveli a munkavégzés hatékonyságát, miközben rövid idő alatt levezeti a határidőkkel terhelt kiadói munka okozta stresszt. Sokféle mozgásformát teszteltünk, mielőtt felkértük a Dollhouse-t a táncrúd beüzemelésére. Olyan sportra volt szükségünk, amely teljesen átmozgat, kis helyen végezhető, és a jelenleg szinte kizárólag női munkaerővel működő dolgozói közösség számára valami plusz élményt is ad, különleges, egyedi, vicces akár. A rúdtánc alap mozgásformája a függeszkedés, amely természeténél fogva növeli a csigolyák közötti távolságot, javítja az ízületek mozgási komfortját, vagyis ez az ideális irodai munkavédelmi sport.”

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek