Rokon a pultban: ki állhat be vasárnap?

2015. március 11. szerda - 08:09 / piacesprofit.hu
  •    

Ezen a hétvégén már nem nyithatnak ki az üzletek, csak akkor, ha 200 négyzetméternél kisebb az alapterületük és ha a tulajdonos, vagy közeli hozzátartozó dolgozik bennük. De ki számít közeli hozzátartozónak? Az élettárs például nem.

Csak a család ütheti a kasszát – Kép: MTI

Ezen a hétvégén már zárt ajtókat találnak azok a vásárlók, akik el akarták kerülni a szombati tumultust. Csak azok az üzletek lehetnek nyitva ugyanis, amelyek 200 négyzetméternél kisebbek, és a tulajdonos, illetve a közeli hozzátartozók dolgoznak bennük. (Az éjjel-nappalikat is sújtja a szabályozás.)

Várhatóan sok kereskedőnél megpróbálják majd családtagként beállítani az alkalmazottakat, csakhogy ezen könnyen rajtaveszthetnek. Nem érdemes például március 15. után azzal próbálkozni a 200 négyzetméternél kisebb alapterületű üzletekben, hogy valaki a tulajdonos élettársának adja ki magát, ezért ugyanis fogyasztóvédelmi bírság jár. A Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) ugyanis hivatalból és bejelentés alapján is vizsgálódhat, és akár a helyszínen kérheti a dolgozóktól, hogy igazolják: családtagok. Azt persze nem árulják el, mikortól és hol ellenőriznek majd szúrópróbaszerű, mindenesetre a már megszokott módszerekre számíthatnak az érintettek, például próbavásárlásra vagy helyszíni szemlére.

A szabályozás részleteiről itt olvashat!

A 200 négyzetméternél kisebb alapterületű üzletek a törvény szerint nyitva tarthatnak, ha abban a tulajdonos vagy segítő családtag dolgozik. A Polgári Törvénykönyv (Ptk.) szerint utóbbi a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér. Az élettárs tehát nem – figyelmeztetett a Világgazdaság.

A hatóság vizsgálhatja, hogy valóban a tulajdonos vagy közeli hozzátartozó végzi-e a kereskedelmi tevékenységet. Ennek tisztázására akár a helyszínen is nyilatkozattételre vagy adatszolgáltatásra szólíthatnak fel az ellenőrök – hívta fel a figyelmet Kiss Anita, az NFH szóvivője. Hozzátette: minden esetben jóhiszeműen járnak majd el, ám ha beigazolódik a gyanú, hogy a nyilatkozatban szerepelő adatok nem valósak, eljárási bírságot szabhatnak ki.

Családtag a pultban? Így állhat be segíteni!
A vasárnapi zárva tartás szabálya miatt nagyobb figyelmet kap, hogyan lehet a családtagokat bevonni a munkába. Foglalkoztathatunk-e családtagot ingyen? Mik a jogi keretek, ha a nagymama is beállna a pult mögé? Íme a legfontosabb tudnivalók.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek