Rekordot produkált a lízingpiac

2017. július 31. hétfő - 12:15 / piacesprofit.hu
  •    

A lízingpiacon folytatódott a növekedés: az első félévben 279,4 milliárd forintra rúgott a finanszírozott összeg, ami 19 százalékos éves növekedésnek felel meg és az elmúlt öt év legmagasabb értéke. A piaci bővülés motorja a járműfinanszírozás, de a lízingcégeknél egyre több vállalkozás érdeklődik az eszközfinanszírozás iránt.

Ötéves rekordot ért el a magyar lízingpiac: az első félévben az új kihelyezések, azaz a finanszírozott összeg 279,4 milliárd forintot tett ki. Az előző év azonos időszakéban elért 235,5 milliárd forinthoz képest ez 19 százalékos növekedés és az utóbbi öt év legmagasabb féléves adata – közölte a Magyar Lízingszövetség.

felismer az autó

Kép: Pixabay

A Lízingszövetség féléves összefoglalója szerint nem csak a finanszírozott összeg, hanem a tőkekintlévőség is emelkedett. Idén június végén 1218 milliárd forintra rúgott, ez a múlt év végéhez képest 80 milliárd forintos, azaz 7 százalékos növekedésnek felel meg. A 2015 végi adatokhoz képest pedig 14 százalékos, 146 milliárdos bővülést jelent.

Mi hajtja a piacot?

Az első félévben a járműfinanszírozásban jelentős volt a növekedés. A személyautók és kisteherautók esetében a finanszírozott összeg 20 százalékkal 85 milliárd forintra nőtt éves szinten. Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára kiemelte, a magánszemélyek autóvásárlásainál a finanszírozott összeg 72 százalékkal 7,7 milliárd forinttal emelkedett.

A nehézgépjárműveknél 80,8 milliárd forintot tett ki a finanszírozott összeg, ez 18 százalékkal – 12,5 milliárd forinttal – haladja meg a 2016 első félévében feljegyzett adatot. Tóth Zoltán hozzátette, hogy a nehézgépjárműveknél 10,5 milliárd forintos összeg még a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjához volt köthető.

Nyáron is nézegetik a flottás kocsikat a cégek
A flottás autók iránti kereslet nyáron sem csökken, és egyre több kis- és középvállalat ismeri fel a flottamenedzsment kiszervezésének előnyeit – vélekedtek az Arval szakemberei. A flottakezelést ennek ellenére sok cégnél még mindig házon belül tartják, így maguk fognak hozzá az autópark frissítéséhez is.

Egyre népszerűbb az eszközfinanszírozás

Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke szerint bár a lízingvállalatok számára a járműfinanszírozás jelenti az egyik legfontosabb pillért, de az elmúlt években tett erőfeszítéseknek köszönhetően ma már egyre több cég nem csak a járműveknél, hanem bármilyen eszköz finanszírozásánál is gondol a lízingre. Ezt mutatja, hogy az egyéb eszközöknél – jellemzően a különböző gépek esetében – a finanszírozott összeg 22 százalékkal 77 milliárd forintra nőtt az idei első félévben. Szintén jelentős, két számjegyű volt a növekedés a mezőgazdasági gépeknél. A finanszírozott összeg 16 százalékkal 35,2 milliárd forintra emelkedett.

A Lízingszövetség elnöke azt is elmondta, hogy a lízingcégeknél egyre több cég érdeklődik az eszközfinanszírozási konstrukciók iránt, amelyek a jövőben még erősebbé tehetik ezt a szegmenst. Nyikos Katalin szerint ez nem meglepő, mivel a lízingkonstrukciók rugalmas, költséghatékony finanszírozási formát jelentenek a vállalkozások számára.

Jobb eredményre van kilátás

Az Lízingszövetség prognózisát ismertetve Nyikos Katalin közölte: „2017 elején még azzal számoltunk, hogy 5 százalékos növekedésre van kilátás, de az első féléves adatok alapján nagy valószínűséggel ennél jóval nagyobb mértékben növekedhet a finanszírozott összeg és a tőkekintlévőség is ezt meghaladó ütemben emelkedhet az év egészében.

„A növekedésnek támaszt adhat a gazdasági bővülés” – utalt a szervezet elnöke arra, hogy az első negyedévben a GDP 4,2 százalékkal, a beruházások pedig 34 százalékkal növekedtek. A lízingvállalatok számára a beruházások bővülése kiemelten fontos, mert ez lökést adhat az eszközfinanszírozásnak.