Reggeli egyperces: mi a helyzet az üzlet kitelepülésével?

2018. szeptember 28. péntek - 08:00 / piacesprofit.hu
  •    

A vállalkozások életében előfordulhatnak olyan alkalmi kitelepülések, amelynek során viszik magukkal az egyébként állandó üzletében használt pénztárgépet - írják az Írisz Office adóelemzői.

Ilyen esetben a rendezvény helyszíne annak alkalmi jellege miatt nem tekinthető állandó üzemeltetési helynek. Az alkalmi kitelepülést a vásárokról, a piacokról, és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III. 13.) Korm. rendelet szabályozza. E törvény szerint az ünnepekhez, rendezvényekhez kapcsolódó legfeljebb 20, indokolt esetben 30 napig tartó rendezvényeket soroljuk az alkalmi kitelepülések fogalmába.

Amennyiben a kitelepülés időtartama nem éri el a törvényben megszabott időtartamot, akkor nem történt üzemeltetési helyváltoztatás, így külön bejelentési kötelezettség nem merül fel az adóhatóság felé.

Azonban, ha a kitelepülés időtartama hosszabb a jogszabályban megengedettnél, akkor meg kell változtatni a pénztárgép üzemeltetési helyét, amit jelezni kell a NAV felé. Ezt a bejelentést az adat megváltoztatásának időpontját megelőző 5. napig kell megtenni.

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.