Végre véget ért az EKÁER-mizéria

2016. október 18. kedd - 08:03 / piacesprofit.hu
  •    

Az augusztus 1-től hatályos EKÁER-változásokat tartalmazó Art.-módosítás nem járt együtt az EKÁER-rendelet módosításával. Így az a különös helyzet állt elő, hogy az EKÁER-rendelet EKÁER-köteles tranzakciókat tartalmazó 3. § ellentétes volt az Art. szabályaival. Ennek végre vége.

Kép:Pixabay

Kép: Pixabay

Az eltérés abból adódott, hogy az Art. kiterjesztette az EKÁER-kötelezettséget olyan, nem útdíjköteles járművekre, amelyeknek tényleges össztömege meghaladja a 3,5 tonnát, de az EKÁER-rendelet szerint az EKÁER-kötelezettség csak az útdíjköteles járművekre vonatkozott.

Az EKÁER-mentesség szabálya már a nem útdíjköteles gépjárműkre is vonatkozik.

Emellett az EKÁER-mentességre vonatkozó szabályok változatlanok maradtak. Ez azt jelentette, hogy az EKÁER-mentesség nem vonatkozott arra az esetre, amikor a nem útdíjköteles gépjármű tényleges össztömege meghaladta a 3,5 tonnát, még akkor is, ha a konkrét szállítmány (termékegység) értéke nem érte el az 5 millió forintot, a tömege pedig a 2500 kg-t – hívta fel a figyelmet Sztankó Dániel, az RSM Hungary pénzügyi képviseleti csoportvezetője legfrissebb blogbejegyzésében.

Ez a jogalkotási anomália azt eredményezte, hogy ha például egy szál virágot értékesítek, és elszállíttatom kamionnal, akkor nem kell EKÁER-számot kérni, de ha ugyanezt a virágot nem útdíjköteles furgonnal viszik, akkor kell EKÁER, ha a furgont túlpakolják (még akkor is, ha a túlpakolásról a feladó később szerez tudomást). Ezt az anomáliát most szüntette meg az EKÁER-rendelet legújabb módosítása. E szerint a mentesség most már a nem útdíjköteles gépjárművekre is vonatkozik.

Egyéb EKÁER-változások

Október 13-tól az EKÁER-rendelet lehetővé teszi, hogy az engedélyezett gazdálkodó (AEO) egyszerűsített adattartamú bejelentést tegyen. Ez a gyakorlatban jelentős könnyebbséget jelent, hiszen a feladó és a címzett adatain kívül csak a rendszámot kell megadni az EKÁER-szám igénylésekor.

Az ún. engedélyezett gazdálkodó a vámügyeinek intézése, vámáruk fuvarozása és egyéb kezelése során számos kedvezményt kap a vámhatóságtól, így többek között kevesebb fizikai és okmányalapú ellenőrzésen kell átesnie. Ezek a már meglévő kedvezmények egészülnek most ki – összhangban a kormány adópolitikájával – az EKÁER-könnyítéssel.

Vámtarifa-besorolás: ezen minden elbukhat
Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy milyen nagy jelentőséggel bír a termékek vámtarifális besorolása a társaságok kötelezettségeinek teljesítése során – nem csak az exportáló cégeknek!

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek