Rápörögtek a gépekre a cégek

2017. szeptember 19. kedd - 11:06 / piacesprofit.hu
  •    

A beruházások látványos bővülésében a lízingpiac is fontos szerepet kapott: a vállalkozások egyre nagyobb része lízingkonstrukció segítségével szerzi be a gépeit. A lízingpiacon belül a gépfinanszírozás 31 százalékkal nőtt az idei második negyedévben és a Magyar Lízingszövetség további növekedésre számít.

A második negyedévben jelentősen – éves szinten – 27 százalékkal nőttek a beruházások, a bővülésben nagy szerepet játszott az, hogy a vállalkozások beruházási kedve is számottevően javult – derül ki a Magyar Lízingszövetség közleményéből. A legalább 50 alkalmazottat foglalkoztató cégeknél 29 százalékkal, vagyis az átlagot meghaladó mértékben nőttek a beruházások, amelyek a teljes beruházások 60 százalékát adták.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

“Arra számítottunk, hogy a tavalyi alacsony bázis után az idén látványosan javulnak a beruházási adatok. A növekedés mértéke azonban meghaladja a várakozásaikat. A adatokból látszik, hogy a vállalkozások beruházási kedve megnőtt ez pedig a lízingvállalatok számára kedvező” – mondta Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára. A vállalkozások beruházásainál, fejlesztéseinél bekövetkezett két számjegyű bővülés annak köszönhető, hogy a cégek számos új eszközt, gépet szereztek be, ezek egy részét pedig a költséghatékony és rugalmas finanszírozási formát jelentő lízingkonstrukciókkal oldották meg.

Jól pörögnek a gépek

A második negyedév végén a magyar lízingpiacon a finanszírozott összeg 279,4 milliárd forintra rúgott, ez 19 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A teljes lízingpiacon belül pedig jó eredményeket produkáltak a beruházásoknál főszerepet játszó gépek és berendezések. A Magyar Lízingszövetség adatai szerint a gépek és berendezések esetében a finanszírozott összeg az idei második negyedév végén 31 milliárd forintot tett ki, ami 31 százalékos növekedésnek felel meg éves szinten. Szintén jelentősen bővült a mezőgazdasági és az építőipari gépekbe áramló finanszírozás is. Ilyen nagyságrendű kihelyezésre a 2008 óta nem volt példa.

A teljes állomány (tőkekintlévőség) is emelkedett, közelítve a válság előtti szintet, noha közben volt olyan időszak, amikor ennek alig haladta

Hasít a lízingpiac Európában és Magyarországon is
Tavaly 333 milliárd euró értékben kötöttek új szerződéseket az európai lízingcégek, a kihelyezett lízingállomány 10,3 százalékkal nőtt 2015-höz képest. A magyar piac is dinamikusan bővül, az első fél évben a finanszírozott összeg 279,4 milliárd forintra rúgott, 19 százalékkal emelkedett éves összevetésben.

meg a felét.

Beruházásokon hízhat a lízingpiac

A Magyar Lízingszövetség szerint a beruházások az év második felében és várhatóan jövőre növekedni fognak, ezen belül a vállalkozások fejlesztési kedve komoly lehetőséget jelent a lízingvállalatoknak. “A lízingpiaci szereplők egyik legfontosabb célja, hogy a vállalkozások lízingkonstrukciók segítségével finanszírozzák az eszközök és gépek beszerzését” – fogalmazott Tóth Zoltán.

 

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek