Rápörögtek a cégek az IRFS-re

2015. június 18. csütörtök - 19:07 / piacesprofit.hu
  •    

Az EY által készített friss felmérés eredménye szerint a pénzintézetek és a hazai vállalkozások többsége érdeklődést mutat a Nemzetközi Pénzügyi és Beszámolási Standardok (IFRS) hazai beszámolási célokra történő bevezetésével kapcsolatban.

Kép: Pixabay

Várhatóan ez az érdeklődés tovább nő, miután a kormány 2015. június 12-i határozatában elfogadta az IFRS egyedi beszámolási célokra történő hazai alkalmazását. Az IFRS alkalmazása 2017. január 1-jétől lesz kötelező a hitelintézetek és a tőzsdén jegyzett társaságok esetében Magyarországon. A korábbi alkalmazás lehetséges 2016. január 1-jétől, bizonyos társaságok számára.

Az EY a közelmúltban felmérést készített hazai vállalkozások bevonásával, hogy átfogó képet kapjon az IFRS-re való áttéréssel kapcsolatban.  A felmérés azt mutatja, hogy a válaszadók 33 százaléka már elkezdte a tervezési munkát az IFRS bevezetésére, 55 százalékuk pedig kijelölte a megfelelő személyt vagy csoportot a felmerülő feladatokra. Emellett a vállalkozások 59 százaléka azt is jelezte, hogy szeretne több információval rendelkezni a témában.

A válaszadók a legfőbb kihívások között említették a megfelelő szakmai háttérrel rendelkező pénzügyi szakemberek hiányát: 69 százalékuk azt válaszolta, hogy vállalatuk rendelkezik megfelelő létszámú munkaerővel, de csak 16 százalék gondolja azt, hogy munkavállalói megfelelően képzettek is ehhez a feladathoz. Szintén komoly kihívást jelent a válaszadók szerint a szükséges IT rendszerek és üzleti folyamatok bevezetése, a megfelelő szakértői támogatás megszerzése, illetve az IFRS átállás folyamatának összehangolása a vállalat mindennapos működésével.

Bartha Zsuzsanna, az EY Könyvvizsgálati Szolgáltatások üzletágának partnere elmondta:  „A felmérés eredményéből jól látszik, a hazai vállalkozások felismerték, hogy az IFRS mint hazai beszámolási standard, számos üzleti funkcióra hatással lehet – beleértve a számvitel, adózás, IT és üzleti folyamatokat is –, valamint hogy az IFRS-re való sikeres átállás gondos és alapos tervezést igényel.”  Emellett a felmérés eredményei azt is egyértelműen jelzik, hogy a vállalkozások szerint a sikeres átállás feltétele a megfelelő oktatás, illetve a technikai iránymutatások és tréning anyagok rendelkezésre állása.

„Az IFRS hazai beszámolási célokra történő alkalmazása jelentős kihívást fog jelenteni az érintett vállalatoknak, ezért nagyon fontosnak tartjuk a körültekintő és időbeni tervezést, ugyanakkor örömmel látjuk, hogy ebben a korai szakaszban is mennyire elkötelezettek a vállalatok” – mondta Bartha Zsuzsanna.

Jobban megéri dollárban könyvelni?
A számviteli törvény alapján a vállalkozásoknak lehetőségük van euróban vagy USA dollárban vezetni a könyveiket. Csökkenthetők-e az árfolyammozgásokból eredő kockázatok, ha devizában vezetjük a könyvelést? Milyen devizanemeket enged választani a számviteli törvény?