Puhulgat az áfacsalás elleni csodafegyver

2014. december 15. hétfő - 13:53 / piacesprofit.hu
  •    

Tovább puhítja a Nemzetgazdasági Minisztérium az Elektronikus Közúti Áruforgalmi Ellenőrző Rendszer (EKÁER) szabályait. A hétvégén a türelmi idő meghoszabbítását javasolták, most adminisztrációs könnyítésekre tettek előterjesztést.

Kép: SXC

A hétfőn benyújtott módosító javaslatok segítik az előírások végrehajtását, és számos mentességi elem beépítése mellett a fuvarozás során felmerülő élethelyzetekhez igazítja a meglévő szabályokat.

A tervezet szerint például nem kell bejelentést tenni a gyűjtőfuvar keretében végzett közúti áruszállításról, amennyiben az adott termék mennyisége/értéke a törvényben meghatározott határt nem haladja meg.

A fuvarszervezés, fuvarozás igényeihez igazodva a szállítmány megérkezésig több adat módosíthatóvá válik, valamint a javaslat lehetőséget teremt a rendszám adat rugalmas megadására is.

Könnyebbséget jelent továbbá, hogy az áru megérkezésének tényét elegendő lesz a megérkezést követő munkanapon jelenteni. A kockázati biztosíték mértékének megállapítása tekintetében is kedvező javaslatokat tartalmaz a tervezet, hiszen egyes esetekben lehetőséget nyújt a biztosíték mértékének csökkentésére.

Mint azt korábban megírtuk, az online árukövetési rendszer január 1-jével lép hatályba. A NAV revizorai, pénzügyőrei az újév első napján kezdik meg az ellenőrzéseket, azonban január 31-ig csupán szolgáltató-segítségnyújtási és figyelem-felhívási céllal. Az adóhatóság eddig az időpontig nem szab ki mulasztási bírságot. a NAV a zökkenőmentes átállás érdekében a napokban közzétesz a honlapján egy kérdés-válasz formájú, közérthető gyakorlati útmutatót. Az eredeti tervek szerint a hatálybalépés után két hétig tartott volna a bírságmentes időszak, így ezzel a döntéssel még két hetet kaptak a fuvarozók.

MÁR CSAK LEGYINTENEK A CÉGEK A SZABÁLYOZÁSOKRA
Sok cégvezető már csak legyint és inkább a homokba dugja a fejét, ha az egyre újabb és újabb adminisztrációs kötelezettségekről hall. A lapunknak nyilatkozó könyvelő szerint  még az sem tud minden előírásnak tökéletesen megfelelni, aki akarna.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek