Program indul a zártkertek hasznosításáért

2017. augusztus 31. csütörtök - 19:21 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Átfogó Zártkerti Programot indít a Földművelésügyi Minisztérium. A programon keresztül a tárca szándéka, hogy megteremtse azt a háttér-infrastruktúrát, amely az elhanyagolt területek újra gondozásba vételét, illetve a területek megközelítését segíti elő.

Az FM a program során a zártkerti ingatlanok mezőgazdasági célú használatát elősegítő fejlesztéseket, valamint azok közösségi funkciót – oktatás, szemléletformálás, hagyományőrzés – kívánja támogatni. A programot hazai forrás finanszírozza, melyre 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás áll rendelkezésre, önerőre sincs szükség.

Magyarországon jelenleg hozzávetőlegesen 200 ezer hektárnyi területen, több mint 1 millió, jelentős részben elhanyagolt állapotú zártkerti ingatlan található. A zártkertek hasznosításával kapcsolatos problémák megoldása érdekében az FM zártkerti mintaprogramot indított 2015-ben.

mezőgazdasági támogatás grafika

Kép: Fotolia

A 3 éve működő kísérleti program tapasztalatai azt mutatják, hogy a meglévő zártkerti szőlőhegyeken, gyümölcs- és zöldségterületeken található értékek és termelési lehetőségek célzott beavatkozással visszafordíthatóak. A fejlesztés célja, hogy az ingatlan-nyilvántartásban zártkertként nyilvántartott ingatlanok mezőgazdasági hasznosítását elősegítő fejlesztések, valamint a zártkerti ingatlanokhoz kapcsolódó életforma fennmaradásának érdekében a zártkerti területek rendezése és átfogó infrastrukturális fejlesztése megtörténjen.

A programra önkormányzatok vagy önkormányzati konzorciumok pályázhatnak, projektenként megközelítőleg 10 millió forint mértékben, így a program eredményeképpen várhatóan mintegy 200 település jut fejlesztési forráshoz. A következő csoportokba sorolható kis léptékű beruházásokhoz kapcsolódva valósulhatnak meg a fejlesztések: zártkerti utak járhatóvá tétele; vízvételi lehetőségek biztosítása; áramvételi lehetőségek biztosítása; vadvédelmi kerítések telepítése. A programot várhatóan 2017 év végéig hirdetik meg.

Hatékonyságnövelésre koncentrálnak az agrárcégek
A hazai agrárium számára a költségcsökkentés a termelékenység javításának elsődleges eszköze. Jelenleg a mezőgazdasági cégek közel fele használ valamilyen hatékonyságnövelő eszközt, és a következő három évben az agrárium harmada készül ilyen jellegű beruházásra.