Próbaidő alatt is lehet jogellenes a felmondás

2016. június 02. csütörtök - 13:30 / piacesprofit.hu
  •    

A próbaidő lényege, hogy a munkaviszonyba lépő felek már a munkaviszony elején fel tudják mérni, hogy beváltja-e a munkaviszony a várakozásaikat. Amennyiben nem, akkor akár a munkáltató akár a munkavállaló könnyen tud szabadulni a munkaviszonyból a próbaidő alatt. Előfordulhat ennek ellenére, hogy a próbaidő alatt közölt azonnali hatályú felmondás jogellenes lesz.

A próbaidő egyik alapvető tulajdonsága, hogy ez idő alatt akár a munkavállaló, akár a munkáltató azonnali hatállyal indokolás nélkül megszüntetheti a munkaviszonyt. Tehát ez esetben nem kell kivárni a felmondási időt, a munkaviszony a felmondás közlésével azonnali hatállyal megszűnik. Szintén lényeges, hogy a próbaidő alatti azonnali felmondást nem kell indokolni, függetlenül attól, hogy melyik fél mond fel a próbaidő alatt.

Fontos viszont arra figyelni, hogy a próbaidő alatti azonnali hatályú felmondást is írásban kell közölni a másik féllel. Ezt a formaságot mindenképpen be kell tartani, mert nem írásban közölt felmondás a próbaidő alatt is jogellenes.

aláírás

Kép:Pexels.com

Mi történik, ha indokoljuk a felmondást?

Az a szabály, hogy a próbaidő alatti azonnali hatályú felmondást nem kell indokolni, nem jelenti azt, hogy ennek ellenére nem írhatja bele a felmondás indokait a felmondást közlő fél. Ebben az esetben viszont számolni kell azzal, hogy a felmondásban közölt indok köti a felmondó felet. Ez azt jelenti, hogy vita esetén a bíróságon neki kell bizonyítania, hogy az azonnali hatályú felmondás indoka valós volt. Ha pedig ezt nem tudja bizonyítani, akkor felmondása jogellenes lesz. Ebből a tanulság, hogy nem kell felesleges kockázatot vállalni, és a próbaidő alatti azonnali hatályú felmondást nem kell megindokolni.

5 végzetes munkajogi kiskapu
Az ember azt hinné, mindig a munkavállalók kerülnek kényszerhelyzetbe – de munkaadóként sem mindig egyszerű a jogszabályok betartása mellett a cég érdekeit képviselni. Ezt leginkább azok tudják, akik mindkét oldalon álltak már egyszer. Öt gyakori és végzetes munkajogi kiskaput szedtünk össze, amelyekről munkaadóként nem szabad megfeledkeznünk.

Az egyenlő bánásmód követelményének megsértése

A rendeltetésszerű joggyakorlás követelményét és az egyenlő bánásmód követelményét a próbaidő alatti felmondás esetén is be kell tartani. A próbaidő alatti azonnali hatályú felmondás sem sértheti az egyenlő bánásmód követelményét. Ennek egy időről-időre előforduló példája, amikor a próbaidő alatt lévő dolgozó teherbe esik, és a munkáltató erről tudomást szerezve még a próbaidő alatt indokolás nélkül elküldi a munkavállalót. Ilyen esetben joggal merülhet fel a gyanú, hogy a dolgozó elbocsátásának oka a terhessége volt. A terhesség pedig olyan védendő tulajdonság, amely miatt nem lehet diszkriminálni valakit. A diszkrimináció ebben az esetben a munkavállaló elbocsátásban nyilvánul meg. (De akár már egy álláshirdetésben is előfordulhat.)

Az ilyen helyzetek nehézsége a munkáltató számára, hogy a munkavállalónak elegendő valószínűsítenie azt, hogy sérelem érte (ez esetben a munkaviszonyát megszüntették) és a sérelem idején rendelkezett valamely védendő tulajdonsággal (pl. állapotos volt). Ebben az esetben a munkáltatónak kell bizonyítania, hogy az érintett dolgozó nem szenvedett sérelmet, vagy a védendő tulajdonsággal nem bírt, vagy pedig azt, hogy munkáltatóként megtartotta az egyenlő bánásmód követelményét. Ez utóbbi esetről beszélünk, ha a fenti példánál maradva a munkáltató bizonyítja, hogy nem a dolgozó terhessége miatt szüntette meg a próbaidős munkaviszonyt, hanem például azért mert nem megfelelően végezte a munkáját. Ha viszont a munkáltató nem tudja bizonyítani, hogy a próbaidő alatti felmondás kapcsán megtartotta az egyenlő bánásmód követelményét, akkor felmondása jogellenes lesz, akkor is, ha azt a törvény szerint nem kell indokolni.

Van még pár dolog, amire figyelni kell a felmondásnál, ezekről itt olvashat.

Dr. Szabó Gergely
ügyvéd
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek