Posztszovjet Szilícium-völggyé válik Ukrajna

2018. szeptember 19. szerda - 13:30 / Zubor Zalán
  •    

Egyre több cég szervezi ki az IT-s feladatait Ukrajnába. Régóta vonzerőt jelent az olcsó munkaerő, de már nemcsak a digitális kulimunkát, hanem a kutatás-fejlesztést is ide viszik.

Ukrajnát a 2000-es évek elején fedezték fel először az IT-cégek – írja az Entrepreneur. Ahogy a nagy tech-cégek globálissá váltak, a feladatok jelentős részét (jellemzően kevésbé erős képzettséget igénylő munkaköröket, például grafikai tervezést, webdizájnt, tech-supportok működtetését) szervezték ki olcsó munkaerőt kínáló fejlődő országokba. A kiszervezések kedvenc célpontjai főként dél-ázsiai országok, elsősorban India volt. India vonzerejét a bőséges munkaerő, alacsony bérek és a globális viszonyban magas színvonalú mérnök- és informatikusképzés adta.

Jobban megéri, mint az USA-ban

A cégek hamar felfedezték, hogy Ukrajna is hasonló adottságokkal rendelkezik. A Szovjetunióból való kiválása óta az ország jelentős összegeket fordított a reálegyetemek fejlesztésére, a képzések közül több elérte az amerikai és a nyugat-európai egyetemek színvonalát (amelyekkel folyamatosan keresték is az együttműködést). Az ukrajnai képzések emellett viszonylag olcsók, így az utóbbi években tömegesen képezték ki a mérnököket, informatikusokat, közgazdászokat. Ukrajnában, a népesség arányához képest jóval többen végeznek informatikusként évente, mint például az Egyesült Államokban, évente mintegy 1500 ember szerez szoftverfejlesztői diplomát.

Kép: becomeblogger.com

Kép: becomeblogger.com

Ez az Enterpreneur szerint visszavezethető arra is, hogy ma a programozói állás az amerikai fiatalok között már kevésbé számít „menőnek”, mint Európában, ahol a szakma továbbra is nagy megbecsülésnek örvend. Kelet-Európában különösen nagy kiugrási lehetőséget jelent, más ágazatokhoz képest a programozókat bőkezűen fizetik a cégek, míg Amerikában nem kimagasló az IT-diplomások jövedelme más diplomásokhoz képest. Az ukrán informatikusok ezzel együtt is jóval olcsóbban dolgoznak, mint amerikai kollégáik, a fizetésük bruttó 20–40 dolláros (5500–11 000 forintos) órabér, ami a régióban rendkívül magas, amerikai viszonylatban azonban, ahol a 100-150 dolláros órabér sem ritka, igen jó ajánlat.

Magyarországon is hasonló a helyzet, a statisztikák szerint az informatikus a negyedik legjobban fizető szakma: a havi bruttó átlagkereset 2015-ben a senior fejlesztők között 866 ezer forint volt, míg egy pályakezdő havi nettó 250–300 ezres fizetésre számíthat.

Vezető célország

A közelmúltban olyan cégek jelentek meg az ukrán munkaerőpiacon, mint a Samsung, az IBM vagy az Oracle. Tavaly a kiszervezéssel foglalkozó Global Sourcing Association (GSA) „az év kiszervezési célországának” nevezte Ukrajnát. Egy hasonló profilú nemzetközi szervezet, az International Association of Outsourcing Professionals (IAOP) a legjobb nemzetközi HR-es és szolgáltatásszervező cégekről készít éves összesítést. Az idei 100-as toplistájukon 100-ból 18 cég ukrajnai kiszervezéssel foglalkozott – az országok közül Ukrajna képviseltette magát a listán a legtöbb céggel.

Idén az Ukrajnában jelen levő IT-cégek becslések szerint 4,5 milliárd dollárnyi hasznot termelnek (tavalyhoz képest ez 20 százalékos növekedést jelent), az ágazat ezzel a harmadik legjövedelmezőbb gazdasági szektor az egész országban. Ukrajnában ma mintegy 116 ezren dolgoznak szoftverfejlesztőként, ami a következő években várhatóan emelkedni fog, az IT Ukraine szerint 2025-re több mint kétszer ennyien dolgozhatnak majd ezen a területen. Bár Indiához képest még így is drágább az ukrán munkaerő, a szakemberek képzettsége ezt ellensúlyozza. Ukrajna főleg a magas képzettségek igénylő munkák kiszervezése terén tűnik versenyképesnek: az Apple, az IBM és a Microsoft is nemrég itt nyitotta meg új K+F-irodáját.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek