Plusz pénz is kéne a járulékcsökkentés mellett a kereskedők szerint

2016. augusztus 16. kedd - 11:01 / PP/MTI
  •    

A Varga Mihály által felvetett járulékcsökkentés mellett speciális feltételekhez kötött, a munkaerő megtartását szolgáló támogatási alapra is szükség lenne a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) szerint a krórikus munkaerőhiány megoldására.

Az MNKSZ Varga Mihálynak a Magyar Idők című napilapban hétfőn megjelent nyilatkozatára reagált, amelyben a nemzetgazdasági miniszter egyebek között arról beszélt, hogy az ország foglalkoztatási gondjainak egy részére a járulékcsökkentés nyújthatna megoldást, és a tárca vizsgálja, mikor és milyen mértékben lehetne mérsékelni a járulékokat.

több pénz a ginopban

Kép: Fotolia

Az érdekvédelmi szervezet közleményében kifejti: a kiskereskedelmi tevékenységet folytató mikro-, kis- és középvállalkozások személyi jellegű ráfordításai az üzemelési költség több mint felét is kitehetik. A munkabér jelenlegi járulékai óriási terhet jelentenek a hazai vállalkozásoknak, tovább rontják versenyképességüket a nagyvállalatokkal szemben, ezért a jelenlegi helyzetben célzott segítségre van szükségük – írja az MTI.

Ugyanis valójában lenne munkaerő, csak meg kéne fizetni.

Rámutatnak arra, hogy a versenyszférán belül a nagyvállalatok a munkavállalók mintegy 25 százalékát foglalkoztatják, a fennmaradó 75 százalék a kkv-kban dolgozik, amelyek árbevételük alapján 60, numerikusan több mint 99 százalékot tesznek ki a vállalati szektoron belül. A munkahelyeket tehát elsősorban a kkv-k biztosítják. A szövetség célja, hogy a kormány a kkv-kat is tekintse stratégiai partnerének.

Az MNKSZ azt javasolja, a kormány a kereskedelemben a bérek és bérjárulékok kényszerű rendezéséhez az általános járulékcsökkentésen felül hozzon létre egy feltételekhez kötött, a munkaerő megtartásának támogatását szolgáló alapot.

Munkaerőhiány: nagyobb a baj, mint gondoltuk
A magyarországi cégek háromnegyedénél volt betöltetlen állás a a NEXON és az Országos Humánmenedzsment Egyesület (OHE) idén tavasszal végzett felmérése szerint. Pedig a cégek többsége (53%) az alkalmazotti létszám bővítését tervezi 2016-ban úgy, hogy a munkaerő-kilépés és vándorlás egyenlege a negyedüknél (26,7%) mínuszos, azaz többen mentek el, mint ahányan jöttek. Itt olvashat a részletekről.

Kitérnek arra is, hogy az elmúlt hónapokban béremelések kezdődtek az egyes szektorokban bekövetkezett krónikus munkaerőhiány miatt, ami a kereskedelmi szektort érinti a legnagyobb mértékben. A kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozásoknak nincs tartalékuk, amelyből a magasabb béreket és az ahhoz tartozó közterheket kitermeljék, ezért a kormány segítsége nélkül veszélybe kerülhetnek – jelezték.

Hozzáteszik, a kényszerű béremelés terven felüli járulékbevétel-többletet eredményez a költségvetésnek, ami fedezetet nyújthat arra, hogy a kormány a hazai, kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozásokat segítő intézkedéseket hozhasson. Célzott segítség nélkül gyengülhet a kereskedelmi szektorban a kkv-k szerepe, amely nemcsak a vállalkozások szempontjából, hanem nemzetgazdasági összefüggései miatt is aggályos – hangsúlyozza a szervezet.

Az MNKSZ érdekelt a munkaadók bérterheit csökkentő közgazdasági modellek kidolgozásában, amely minden szereplő számára elfogadható eredmény hoz – közölte az érdekvédelmi szervezet.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek