Zöld holnap Münchenben

2012. október 29. hétfő - 11:11 / piacesprofit.hu
  •    

Immáron negyedik alkalommal rendezték meg Münchenben az alternatív mobilitást népszerűsítő, elektromos járműcsodákat és műszaki innovációt felvonultató szakkiállítást, az eCarTec-et. Az október 23-25. között zajlott rangos nemzetközi seregszemlén a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) jóvoltából több magyar cég és szervezet is képviseltette magát. A magyar közösségi standon egy versenyautóval és több technológia termék kiállításával demonstrálták Magyarország részvételét a járműipari zöldítés terén.

A magyar standon a hazai alternatív hajtású járműversenyeket szervező, s közel egy évtizedes tapasztalattal rendelkező INNO-MOBIL Sportegyesület népszerűsítette a jövő évi magyarországi futamokat (Győr, Debrecen), s toborzott külföldi résztvevőket a versenyekre. Az Egyesület kiemelt célja, hogy a hazai felsőoktatási intézményekben megvalósuló fejlesztéseket bemutassa, továbbá a versenyek által vonzóvá tegye a mérnöki életpályát – ezáltal is hozzájárulva a hazai fejlesztések megvalósulásához.

Magyar cégek is bemutatkoztak Münchenben – KÉP: MunichExpo Veranstaltungs GmbH

A Meshining Engineering Kft. magyar tulajdonú mérnökiroda, mely a járműipari fejlesztések területén szerzett nemzetközi tapasztalatokat. A cég fő szolgáltatási területei: CAD termékfejlesztés és FEM szimuláció. A közös standon legfrissebb kompozit anyagokkal kapcsolatos fejlesztéseiket, termékeiket mutatták be. A mérnökiroda erőssége, hogy a termékeket a vevői igényeknek megfelelően célzottan tudják tervezni és kivitelezni. A természetes, illetve szénszál erősítésű kompozit anyagból készült és az eCarTec-en bemutatott termékek iránt több iparág képviselője is jelentős érdeklődést mutatott.

Az Electraplan Kft. innovatív elektromos töltőoszlopba építhető akkumulátortöltő berendezését mutatta be, amely különböző akkumulátorfajták feltöltésére is alkalmas (ólomzselés, nikkel-kadmium lítium-ion, és lítium-polimer akkumulátorok). Ezen szabadalmaztatott töltési metódus lehetővé teszi, hogy különböző akkumulátorokat akár 15-20 perc alatt feltöltsünk, ami az elektromos járművek piacán új lehetőségeket nyit. A cég bemutatta továbbá szabadalmaztatott intelligens akkumulátor-csomagját, amely aktív kiegyenlítéssel rendelkezik a töltés és kisütés folyamán is. Ezen rendszer használatával az akkumulátorok élettartama megnövekszik és az elektromos járművek hatótávolsága hosszabb idő után sem csökken.

A Debreceni Egyetem Műszaki Kar többszörös hazai versenygyőztes, elektromos hajtású, Gerundium nevű autójával vett részt a kiállításon. A kar Villamosmérnöki és Mechatronikai Tanszéke a közönségnek egy új, elektromos járművekhez tervezett hajtást mutatott be, amely jelenleg szabadalmi eljárás alatt áll. „A frekvenciaváltóval szabályozott váltóáramú hajtás felkeltette a szakma érdeklődését az eCarTec kiállításon is, céljaink között szerepel, hogy a fejlesztésünk ipari hasznosításra kerüljön, több lehetséges jövőbeni partnerrel – akkumulátor-gyártó cégek, autófejlesztők és –gyártók – sikerült felvenni a kapcsolatot” – tájékoztatott dr. Husi Géza, a DE Műszaki Kar dékán-helyettese.

A korábbi évekhez hasonlóan a rendezvény nagyszerű lehetőséget biztosított a résztvevőknek kapcsolatépítésre, új technológiák megismerésére, a piac feltérképezésére és szakmai egyeztetések lefolytatására.

Nagy sikert arattak a cégek Jekatyerinburgban

Magyar cégek Észtországban
A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) támogatásával 10 magyar vállalkozás vett részt 2012. október 25-27. között a Tallinn FoodFest 2012 Nemzetközi Élelmiszeripari Kiállításon. A magyar standot Haupt Erik, Magyarország Tallinnba akkreditált nagykövete is felkereste a nyitónapon. A háromnapos vásáron kiállító cégek és látogatók rendkívül gazdag szakmai programon vehettek részt.

Október 17-19. között rendezték Jekatyerinburgban az „Oroszország Önkormányzatai”- 5. Nemzetközi Befektetési Fórumot és Kiállítást, amelyhez kapcsolódóan 5 magyar vállalkozás vett részt közös standon a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) támogatásával. A standot a megnyitó napján Szverdlovszk megye kormányzó-helyettese, gazdaságfejlesztési minisztere és külkereskedelmi minisztere is felkereste.

A fórum és kiállítás négy éven keresztül Moszkvában volt, ebben az évben azonban a rendezvény Jekatyerinburgban kapott otthont. Oroszország „harmadik fővárosa”az elmúlt években és a jövőben is több nagyobb nemzetközi rendezvény lebonyolításának helyszíne. A város jelölt az Expo2020-ra, valamint egyik helyszíne lesz a FIFA 2018-as futball világbajnokságnak is.

A magyar cégek a fórumon és a kiállításon lehetőséget kaptak arra, hogy a vízgazdálkodás, ipari automatizálás, lakóházépítés, autóbuszgyártás, energiahatékonyság, világítási rendszerek területein bemutassák technológiájukat és szaktudásukat.

Magyar borokat vár Hongkong

Hongkong nyitott kapukkal várja a magyar borászokat és borexportőröket. Hongkong 2008-ban minden borvámot eltörölt, és 2011-re teljes borimportja több mint 500 százalékkal 903 millió euróra nőtt, ez jó lehetőség a magyar borászok számára is termékeik értékesítésére Ivan K. B. Lee, Hongkong berlini Gazdasági és Kereskedelmi Irodájának (HKETO Berlin) igazgatója szerint.

Az iroda a napokban szervezett kóstolót a kínai konyha remekeiből Budapesten, ahol magyar borokat szolgáltak fel az ételekhez, annak érzékeltetésére, hogy milyen jól illeszkedik a magyar borok ízvilága a távol-keleti konyha ízeihez. “Arra bátorítom a magyar borászokat, hogy használják ki a kedvező vámjogszabályokat, valamint azt, hogy Hongkong a kínai anyaországban egyre növekvő piac kapuját is megnyitja előttük” – hangsúlyozta a HKETO Berlin igazgatója a Magyar Távirati Iroda közlése szerint.