Vonzóak a magyar technológiai-cégek a befektetők számára

2013. március 12. kedd - 08:03 / piacesprofit.hu
  •    

Vonzónak számítanak a magyar technológiai vállalkozások a befektetők számára. Magyarországon a vállalati fúziók és felvásárlások (M&A) piacán a szektorban történt tranzakciók aránya duplája volt a régiós átlagnak az összes tranzakció tekintetében.

Stabilan magas az információtechnológiai befektetések száma világszerte. A vevői oldalon egyre gyakoribbak a stratégiai szereplők, akik leginkább a specializálódott, innovatív vállalatokban látnak lehetőségeket, melyeket sokszor kisebb méretük ellenére is szívesen vásárolnak fel – derül ki az Ernst & Young legfrissebb iparági elemzéséből.

Népszerűek a magyar vállalatok a befektetők körében – Kép: PP Archív/Fényes Gábor

„A magyar technológiai-szektor vállalkozói kultúrájában is egyre elfogadottabbá, sőt keresettebbé válik a kockázati tőke bevonása, mint a versenyképes, fiatal cégek gyors felemelkedésének eszköze. A pozitív trendhez a Jeremie-program nagyban hozzájárul, mivel az abból részesülő innovatív cégek nagy része fiatal technológiai vállalkozások közül kerül ki” – mondta Bányai András, CFA, az Ernst & Young Tranzakciós Tanácsadási Szolgáltatások csoportjának menedzsere.

„Az iparág abban a szerencsés helyzetben van, hogy többféle befektetői kör számára is vonzó. A kisebb cégeknek elsősorban a hazai, vagy regionális kockázati tőke jelent segítséget a növekedéshez, a magyar viszonylatban nagyobbnak számító vállalatok pedig akár a legnagyobb nemzetközi, stratégiai vevők figyelmére is számot tarthatnak. Ez megnyugtatóan hat a kockázati tőke befektetőre is, hiszen ők már beszálláskor az exit-lehetőségeket keresik, azokat előre látva jóval szívesebben fektetnek be.”

Fókuszban az innováció

Az átlagosnál kedvezőbb hazai környezetet a számok is alátámasztják a szektorban. Míg Magyarországon 2012-ben az összeolvadások és felvásárlások (M&A) piacán a technológiai szektor a tranzakciók 17 százalékát tette ki (ez 15 tranzakciót jelent), ez az arány a közép- és kelet-európai országokban csupán 8 százalék volt – derül ki az Ernst & Young M&A Barométer felméréséből. Egy pozitív trend kezdetének értékelhető, hogy a hazai tranzakciók között tavaly megfigyelhettünk második körös kockázati tőkebefektetést, illetve kockázati tőkés kiszállást is stratégiai vevőnek való értékesítés során.

Van más forrás is, nem csak bankhitel
Eljött az aktív cselekvés ideje: a magyarországi cégeknek alternatív források felé is nyitniuk kell a szűkülő bankhitelek mellett. A vállalatok finanszírozási problémáira megoldást jelenthetnek a bilaterális befektetések, vagy a kötvénykibocsátások – mondta Dezse Margaret, az Ernst & Young Tranzakciós Tanácsadási Szolgáltatások üzletágának vezető partnere. „A válságon, és annak hatásain való elmélkedés ideje lejárt. A 2008 óta eltelt időszak új szabályokat és üzleti környezetet hozott. Azt, hogy a válság okozta megváltozott szabályok meddig lesznek érvényesek, nem tudjuk, de az biztos, hogy a piaci szereplőknek addig is ebben az üzleti környezetben kell érvényesülniük. A vállalkozásoknak tovább kell működni, beruházni és növekedni, mert ha ezt nem teszik, versenyhátrányba kerülhetnek” – mondta Dezse Margaret.

Tavaly a globális piacon a szektor a tranzakciók számát tekintve 2,934 darab ügylettel stagnált az azt megelőző évhez képest, míg a fúziók és felvásárlások összértéke 2012-ben 114,1 milliárd dollárra esett a 2011-es 175,7 milliárd dollárról, amely 35 százalékos csökkenést jelent. A lezárt ügyletek átlagos értéke így 14 százalékkal zsugorodott a 2011-es 218 millió dollárról a 2012-es 188 millió dollárra, és csupán 28 tranzakció haladta meg az 1 milliárd dolláros értékhatárt, a 2011-es 36 darabhoz képest.

„Ez azonban nem jelent feltétlenül általánosan alacsonyabb értékelési szinteket, inkább az figyelhető meg, hogy még a legnagyobb vállalatok is a náluk jóval kisebb célpontokat, specifikus, innovatív vállalatokat keresik.”

Egyre kevesebb vállalkozás hitelképes
Egyre kevesebb vállalat képes megfelelni a szigorodó nem-árjellegű hitelfeltételeknek. Így összességében csökken a hitelhez jutó vállalatok száma a Magyar Nemzeti Bank hitelezési felmérése szerint.

Az ilyen cégek gyorsan alkalmazkodnak a piac elvárásaihoz, valamint folyamataik és termékeik könnyebben és gyorsabban illeszthetők a felvásárló vállalat profiljába, mint a mega-fúziók esetében. A legvonzóbb profilú technológiai vállalatok öt megatrend (smart mobility, cloud computing / Software-as-a-Service, social networking, big data, accelerated adaptation) köré csoportosíthatóak, amelyek napjainkban meghatározzák az információtechnológia fejlődését és így az e piacon megfigyelhető M&A tranzakciók irányait is. Ezen trendek lenyomatai és hatásai a magyar tranzakciós piacon is tetten érhetők – mutat rá a jelentés.

Érdekes tény, hogy az eddig nem technológiai fókuszú befektetők 2012-ben 30 százalékkal több ilyen iparági tranzakcióban vettek részt, amely jól mutatja az ágazat piaci erősödését és jelentőségét, kapcsolódását más iparágakhoz.

„A nemzetközi körkép azt mutatja, hogy érdemes a magyar, most még kisebb technológiai cégekre odafigyelni, hiszen ebben a dinamikusnak tekinthető környezetben nem feltétlenül kell sok időnek eltelnie, hogy egy újabb prezi, vagy Ustream jellegű sikertörténet váljon belőlük” – mondta Bányai András.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor